Dostupni linkovi

Koliko košta fakultetska diploma?


Zabeležen dramatičan rast percepcije korupcije na državnim fakultetima za čak 18 posto
Zabeležen dramatičan rast percepcije korupcije na državnim fakultetima za čak 18 posto

Korupcija, kao višedecenijski problem Crne Gore, zahvatila je sve društvene sfere, a oblasti koje se u tom kontekstu najčešće pominju su: policija, sudstvo, zdravstvo, a među njima je i obrazovni sistem.

Crnogorski obrazovni sistem karakterišu nepotizam i korišćenje partijskih veza – tako misli više od 60 posto građana Crne Gore, a nešto manje od polovine, smatra da postoji primanje mita ili poklona.

Polovina građana vjeruje da je u Crnoj Gori moguće kupiti važeću diplomu, a više od 80 posto smatra da u sistemu obrazovanja postoje privilegovani učenici u koje, po njihovom mišljenju spadaju: djeca roditelja na visokim funkcijama i položajima, zatim bogatih, kao i djeca partijski podobnih, a da je najmanje djece prosvjetnih radnika.

Jedan od naročito zabrinjavajućih rezultata istraživanja percepcije korupcije u obrazovanju koje je Centar za građansko obrazovanje realizovao početkom godine, predstavlja podatak da se u poređenju sa 2011. godinom pojavio dramatičan rast percepcije korupcije na državnim fakultetima za čak 18 posto - sa 29 na 47 posto.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević je, tokom Nacionalne konferencije o korupciji u obrazovanju, skrenula pažnju da ovaj fenomen nije ništa manje važan od borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na opštem nivou.

Polovina građana vjeruje da je u Crnoj Gori moguće kupiti važeću diplomu
Polovina građana vjeruje da je u Crnoj Gori moguće kupiti važeću diplomu

„Ono što je danas vidljiv izraz korupcije i organizovanog kriminala, izvor ima i u koruptivnom obrazovnom sistemu i u kontaminiranom i kompromitovanom vrijednosnom okviru kom je, direktno oblikujući akademsku sferu, zamajac dala upravo postojeća vlast. Ne znamo koliko je onih koji rade u Policiji, Tužilaštvu, sudstvu i drugim organima, koji su na prevaru završili studije. Takvi sigurno neće učiniti ništa da demontiraju ovakav, nakaradan sistem u kom su plagijatori i dalje na rukovodećim pozicijama i u kom se šalje poruka da se znanje najmanje cijeni“, rekla je Uljarević.

„Korupcije ima svugdje u svijetu i ova pojava ne predstavlja nikakvu balkansku specifičnost“, rekla je šefica Odjeljenja za politička pitanja Delegacije EU u Crnoj Gori, Plamena Halačeva, dodajući da su volja i sposobnost za sprječavanje korupcije faktori koji čine razliku.

„Korupcija može urušiti svaki nivo obrazovnog sistema. Kupovanje ocjena i diploma i plagijati su oblici korupcije koje treba zaustaviti“, sugeriše Halačeva.

Koliko je država voljna i sposobna da se bori i izbori sa korupcijom, bar djelimično se može naslutiti u riječima vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića.

„Svjestan sam da u određenim slučajevima javost kritikuje Tužilaštvo jer, po njihovom mišljenju, ne reaguje adekvatno. Međutim, za određene korake Tužilaštva nijesu dovoljna samo saznanja, već i konkretni dokazi. Zato ohrabrujem sve pojedince i organizacije da nam se obrate“, kaže Stanković.

Prorektor Univerziteta Crne Gore (UCG), Živko Andrijašević, govoreći o stanju u kom se nalazi Univerzitet, uopšte ne pominje korupciju, već reformske poteze rukovodstva Univerziteta, istovremeno, diskreditujući svaku negativnu kritiku.

„Univerzitet Crne Gore je ostao dosljedan u sprovođenju reformi iako trpi neutemeljene i politički motivisane napade. Istovremeno, UCG je zahvalan za svaku dobronamjernu i korisnu primjedbu, čak i od onih koji se visokim obrazovanjem bave zbog političkih ili merkantilinih razloga“, rekao je Andrijašević.

Za razliku od prorektora državnog Univerziteta, profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta, Mara Šćepanović otvoreno govori o korupciji u najvećoj visokoškolskoj instituciji u Crnoj Gori.

„Postoje one priče „student u indeks stavi sto eura...“, a ja mislim da toga uopšte nema, ili ako ima, mjeri se promilima. Problem je prihvatanje. Prihvata se da se izbori u zvanja ili tijela Univerziteta vode na diskutabilan način“, ocijenila je profesorka Šćepanović.

Profesorka Mara Šćepanović ima konkretan stav i u vezi sa odnosom države prema korupciji kao pogubnoj pojavi za državu i društvo.

„Kako su sami sazdani od korupcije, sve funkcioniše na taj način. Ne znam zašto bi se bavili korupcijom u visokom obazovanju niti očekujem da će se njom baviti“, zaključila je Šćepanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG