Dostupni linkovi

Korupcija na Univerzitetu ozbiljan problem


Protesti na Fakultetu političkih nauka u Podgorici
Protesti na Fakultetu političkih nauka u Podgorici
Netransparentnost rada Univerziteta Crne Gore, nezakoniti radni angažmani, uključujući i duplo zapošljavanje, nedodirljivi i privilegovani profesori, tajnost ili nepreciznost podataka u imovinskim kartonima pojedinih dekana, sporne procedure pri izboru studenata povjerenika, samo su neki od pokazatelja da je korupcija u visokom obrazovanju itekako ozbiljan problem.

To su ključni nalazi istraživanja Centra za građansko obrazovanje o korupciji u visokom obrazovanju.

Predstavnike te NVO zabrinjava što i pored pisanja medija i vrlo indikativnih podataka i informacija državni organi za sada o svemu ćute.

U Centru za građansko obrazovanje tvrde da je njihovo višegodišnje istraživanje rada Univerziteta Crne Gore pokazalo da je to u suštini jedan zatvoren sistem od kojeg građani, odnosno javnost, ne mogu da dobiju većinu informacije koje su od javnog interesa.

To su između ostalog potkrijepili podatkom da za četiri godine nijesu uspjeli doći u posjed ugovora koje je UCG zaključio sa trećim licima, a čija je vrijednost prelazila preko 10.000 i 100.000 eura. Osim tih poslovnih ugovora čiji su detalji voljom nadležnih u Univerzitetu ostali tajna, u CGO ukazuju i na ćutanje Univerziteta i na većinu drugih zahtjeva koje je ta NVO uputila po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Tokom istraživanja, u CGO su došli do podataka koji ukazuju na nezakonit rad pojedinih profesora kao i na to da su istovremeno zaposleni kao profesori i u Crnoj Gori ali i u zemljama regiona.

,,Posebno je indikativno da se radi o javno profilisanim ličnostima i to otvara i pitanje eventualne političke korupcije, kojom se značajno šteti i budžetu UCG. Naše radno zakonodavstvo ne poznaje princip dvojnog radnog odnosa sa punim radnim vremenom. Činjenica je da je nemoguće fizički biti u isto vrijeme na dva mjesta u jednoj, a kamoli, u dvije različite zemlje, što je slučaj sa nekima od njih. A što nije fizički moguće, teško da je zakonito, i tu ne treba biti pravni znalac pa vidjeti da se ovi profesori štite zbog nečijeg interesa, a taj interes zasigurno nije javni. Nažalost, adekvatna i zakonska reakcija nadležnih organa na ovo pitanje izostaje, što upućuje na nemoć institucije u odnosu na neke pojedince ili one koji ih štite”, kaže pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović.

Na crnogorskom Univerzitetu postoje nedodirljivi i privilegovani profesori, koji su potpuno van bilo kakve kontrole, i za koje bez obzira na sve što je u javnosti i pred nadležnim organima iznešeno nema nikakve stvarne sankcije.

Profesorske plate i do 5.000 evra

Prema informacijama do kojih su došli u CGO dekani posebno izbjegavaju da prijave imovinsko stanje

„Jedan broj dekana je jako teško i tek nakon javnog pritiska objavio imovinske kartone, ali i sada u njima postoje velike praznine, tako da imate dekane kojima i dalje u kartonima na sajtu Komisije za sprečavanje konflikta interesa ne stoje ni mjesečne plate, niti druge nadoknade koje dobijaju po osnovu članstva u organima UCG, a podsjetiću da je dugo trebalo i da predsjednik UO učini svoj imovinski karton javnim”, navodi Kaluđerović

Vrlo je indikativno, kaže pravna savjetnica u CGO i to što pojedini profesori primaju i do 5.000 eura i angažovani su na 3-4 predmeta ili fakulteta.

„Svima nam je, naravno, bio šok kad smo vidjeli i to samo po dijelu dostupnih informacija diskrepance u zaradama profesora, ne ulazeći čak i u ponekad upitan akademski kvalitet. Postalja se pitanje: zašto su pojedini profesori formalno angažovani na tri ili četiri fakulteta ili njihovim ‘odjeljenjima’ a stvarno primaju astronomske honorare za rad koji često ni fizički nije moguće obaviti”.

Rezultati istraživanja pokazali su i da postoje ozbiljne sumnje što se tiče procedura za izbor studenata povjerenika u Studentski parlament, što direktno utiče snižavanje stepena istinskog studentskog aktivizma i na otvaranje prostora za manipulaciju studentskim glasovima u organima Univerziteta.

U CGO posebno su zabrinuti zbog činjenice da bez obzira na brojne i kontinuirane informacije koje su prisutne u javnosti državni istražni organi ostaju po strani i ne rade svoj posao

Pitali smo i studente podgoričkih fakulteta da li ima korupcije i koliko je prisutna

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG