Dostupni linkovi

U BiH nema ko da se izbori s korupcijom?


Primjeri kriminala i korupcije u zemlji su brojni, stalno upozoravaju iz TI BiH
U BiH ne postoji ni strategija ni institucije koje bi se izborile sa kriminalom i korupcijom, naročito onom među visokopoziconiranim zvaničnicima. Stoga nije ni čudno što se nerijetko za ova krivična djela optužuju najviši državni funkcioneri, od premijera do načelnika pojedinih opština, a rijetko koja optužnica završi sudskom presudom.

Primjeri kriminala i korupcije u zemlji su brojni, stalno upozoravaju iz TI BiH, a jedan od načina da se to spriječi je da država usvoji kvalitetna zakonska rješenja. Da li je politika u BiH spremna da se uhvati u koštac sa kriminalom prije svega u sopstvenim redovima?

Istrage i optužnice za kriminal i korupciju protiv visokopozicioniranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini skoro da su uobičajene. Među optuženima, osuđenima i osobama protiv kojih se vode istrage su sadašnji i bivši premijeri, bivši ministri, načelnici opština. A rijetki su oni koji makar iz moralnih razloga podesu ostavku.

U situaciji u kojoj najviši funkcioneri odgovaraju ili se spremaju za sudske procese, teško je zamisliti da je politika spremna da se obračuna sa kriminalom, prije svega onim u sopstvenim redovima.

Emir Đikić iz Transparency Internationala BiH, kaže da se to najbolje može vidjeti na primjeru sporog usvajanja zakona koji bi pomogli borbi protiv kriminala i korupcije:
Teško je zamisliti da je politika spremna da se obračuna sa kriminalom, prije svega onim u sopstvenim redovima - Emir Đikić

„To možete vidjeti prema ovom najnovijem setu zakona koji je usvojen i koji u principu oslobađa političare bilo kakve odgovornosti u slučaju sukoba interesa, ah, izvinjavam se, nije bilo kakve, imaće kaznu pet do šest hiljada maraka; kad uzmu milion, plate pet-šest hiljada i oni su dobri i poslušni građani", smatra Đikić.

Iako nisu na vrijeme usvojili potrebne zakone, državni parlamentarci se slažu sa ocjenom da politika još nije spremna da se uhvati u koštac sa kriminalom i korupcijom. Činjenica je da na državnom nivou nema efikasnih institucija za tu borbu. S druge strane, ne postoje ni jake entitetske institucije, kaže zastupnik u državnom Parlamentu Halid Genjac.

„Pa i tamo gdje ima nastoji se da se ta tijela ili obeshrabre ili da se oslabe, i na nivou BiH i na nivou entiteta“, tvrdi Genjac.

Najnovija, među brojnim optužnicama, je ona za zloupotrebu položaja i ovlaštenja protiv bivšeg zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH Harisa Bašića. On je nakon potvrde optužnice podnio ostavku na mjesto direktora Agencije za strana ulaganja. Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u toku je postupak protiv Nedžada Brankovića i Edhema Bičakčića.

Obojica su bivši premijeri Federacije. U optužnici se navodi kako su učestvovali u malverzaciji u kojoj je Branković sa pozicije direktora "Energoinvesta" sam sebi dodijelio stan, a nakon toga ga otkupio certifikatima. Evo kako je u jednom od intervjuua objašnjavao kako je otkupio stan:

„Po zakonu.“
„Kako?“
„Pa po zakonu.“
„Certifikatima?“
„Po zakonu sam otkupio.“

I Branković i Bičakčić izjasnili su se da nisu krivi.
Edhem Bičakčić: „Nisam kriv jer apsolutno je to bila legalna djelatnost Vlade.“

RAD POLICIJE TRANSPARENTAN?

Brojni su primjeri kriminala i korupcije u BiH, kaže Emir Đikić.

„Imali ste privatizaciju Rafinerije, imali ste izgradnju autoputa Gradiška, privatizaciju Aluminijuma u Mostaru, Razvojnu banku Federacije, Razvojnu banku RS. Također imate primjere SDP afere traženja mita za dodjelu zemljišta, znači, gdje god da krenete imate korupciju u koju su u većini slučajeva upleteni političari.“

Direktor federalne Finansijske policije Zulfer Dervišević kaže da politika ne usporava rad ove službe, ali i da nemaju adekvatnu pomoć. Inače, Parlament FBiH nedavno je oformio komisiju koja će ispitivati rad ove službe.

„Rad Finansijske policije je transparentan i sve što se bude tražilo, kao i do sada – jer smo mi na sva poslanička pitanja blagovremeno odgovorili, tako da me to uopšte ne uzbuđuje i zabrinjava“, kaže Dervišević.

Slično kao Branković i Bičakčić, i ostali protiv kojih su podignute optužnice ne osjećaju se krivima. Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu i protiv Milorada Dodika, premijera Republike Srpske, koji je osumnjičen da je sa grupom saradnika i poslovnih partnera oštetio entitetski budžet za 115 miliona KM.
Optužen za primanje mita - Damir Hadžić

Evo kako je reagovao na tu vijest: „Mislim da se radi o zloupotrebi. Sve moje informacije koje sam imao do sada, govore o tome da nijedna zvanična komunikacija nije obavljena.“

Odgovornim se ne osjeća ni aktuelni načelnik sarajevske Opštine Novi Grad, Damir Hadžić, inače kadar SDP-a, osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita:

„Ja odgovorno tvrdim da u moje ime niko, apsolutno niko i nikad nije, kao ni ja sam, od bilo kog investitora tražio bilo kakve pare.“

U Bosni i Hercegovini ne postoji ni strategija ni institucije koje bi se izborile sa korupcijom i kriminalom, kaže zastupnik u Parlamentu Federacije Ante Čolak. „Ne postoji u ovoj zemlji nijedan kriminalac osim vlasti, ili – svi koji postoje su vlast", kaže on.

Činjenica da se pred sudovima ipak vodi nekoliko postupaka, kao i da tužilaštva pokreću istrage protiv visokopozicioniranih zvaničnika, napredak je u borbi protiv korupcije i kriminala. No najbolji primjer, biće kada neko od optuženih zaista bude i odgovarao za počinjena djela, smatra zastupnik SNSD-a u državnom Parlamentu Lazar Prodanović:

„Imaćemo najbolje primjere da smo spremni da se obračunamo onda kada neko iz redova pozicije bude osuđen ili smijenjen sa funkcije zbog zloupotrebe položaja ili kriminalnih radnji.“

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG