Dostupni linkovi

Ministarka rada Srbije: Stimulacija za vakcinisane, a ne kazna ostalima


Ministarka Darija Kisic Tepavčević veruje da će se kolektivni ugovori u firmama, koji trenutno svim zaposlenima garantuju punu platu u slučaju bolovanja, izmeniti
Ministarka Darija Kisic Tepavčević veruje da će se kolektivni ugovori u firmama, koji trenutno svim zaposlenima garantuju punu platu u slučaju bolovanja, izmeniti

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je u petak, 7. maja, da smatra da predlog da se samo vakcinisanima protiv korona virusa u slučaju zaraze garantuje puna plata tokom bolovanja nije diskriminatoran, kako su ocenili pojedini mediji.

"Ne može da bude diskriminatorno kada svi imaju ono što je pokriveno zakonom. Znači 65 procenata, uz dodatnu stimulaciju onima koji su odgovorni i savesni", rekla je Kisić Tepavčević, nakon polaganja venaca kineskim novinarima poginulim u NATO bombardovanju.


Ona je rekla da je Vlada u četvrtak, 6. maja, donela odluku kojom je izmenila preporuku sa početka pandemije, kada je odlučeno da svi koji se zaraze korona virusom imaju plaćeno odsustvo u potpunosti.

Vlada je umesto toga odlučila da će pravo na 100 odsto zarade tokom bolovanja zbog COVID-19 imati samo vakcinisani i oni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da budu vakcinisani.

"Ostali zaposleni koji se razbole od COVID-19 dobijali bi naknadu zarade za vreme bolovanja od 65 odsto zarade", navedeno je u saopštenju Vlade.


"Danas, u uslovima kada se približavamo broju od četiri miliona datih doza vakcina, kada su nam vakcine dostupne, svi oni koji su primili bar jednu dozu vakcine, u slučaju da imaju potvrđenu infekciju, da imaju stopostotno plaćeno odsustvo tokom bolovanja. A za sve one koji se nisu vakcinisali, da ta pokrivenost bude onakva kakva je po zakonu, odnosno 65 posto", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da veruje da će se kolektivni ugovori u firmama, koji trenutno svim zaposlenima garantuju punu platu u slučaju bolovanja, izmeniti i da je ovo podrška onima koji se odgovorno ponašaju prema svom i zdravlju svog naroda.

Kisić Tepavčević je ocenila da će se većina poslodavaca ponašati u skladu sa ovom preporukom iako ona nije obavezujuća.

U Srbiji je do 5. maja 2021. godine dato 3.661.516 doza vakcina protiv korona virusa, objavila je Vladina kancelarija za elektronsku upravu (eUprava). Obe doze cepiva primilo je 1.604.760 građana.

U Srbiji su dostupne četiri vakcine: kineska „Sinofarm“ (Sinopharm), ruska „Sputnjik V“ (Sputnik), američko-nemačka „Fajzer/Biontek“ (Phizer/BioONtech) i britanska AstraZeneka.

“Sputnjik V” i “Sinofarm” nemaju dozvolu Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove.

XS
SM
MD
LG