Dostupni linkovi

Globalni broj novozaraženih koronom stagnira nakon dva mjeseca rasta


Policijska provjera posjetilaca plaže Bondi, Sidnej, Australija, 2021.
Policijska provjera posjetilaca plaže Bondi, Sidnej, Australija, 2021.

Čini se da broj novozaraženih covidom-19 više ne raste nakon što se povećavao tokom skoro dva mjeseca, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prošle sedmice u svijetu je bilo više od 4,5 miliona novih slučajeva i 68.000 novih smrtnih slučajeva, što je tek neznatno povećanje u odnosu na više od 4,4 miliona slučajeva i 66.000 smrtnih slučajeva prijavljenih prethodne sedmice.

Ukupni globalni broj slučajeva covida-19 sada iznosi više od 211 miliona, a ukupan broj smrtnih slučajeva premašuje 4,4 miliona, prenosi CNN.

Izgleda da je broj novih globalnih slučajeva sada stabilan, nakon povećanja od sredine juna, napominje WHO. U maju je takođe zabilježena stagnacija globalnog broja slučajeva, ali epidemije djelimično uzrokovane visoko prenosivim delta sojem dovele su do porasta u mnogim zemljama u posljednja dva mjeseca.

Sjedinjene Američke Države prijavile su prošle sedmice najveći broj novih slučajeva - 1,02 miliona, što je povećanje od 15 posto u odnosu na prethodnu sedmicu - a slijede ih Iran, Indija, Velika Britanija i Brazil.

Zapadni Pacifik i Amerika zabilježili su najveći porast broja slučajeva prošle sedmice - od 20 odnosno 8 posto. Jugoistočna Azija i istočni Mediteran izvijestili su o smanjenju broja infekcija, dok je u drugim regijama zabilježena stagnacija, pokazuju podaci WHO-a.

Povećanje broja slučajeva u zapadnom Pacifiku djelimično je uzrokovano sve većom epidemijom delta soja u Australiji. Tokom prošle sedmice jednodnevni broj slučajeva u Australiji u više je navrata dostigao nove vrhunce, nadmašivši prethodni rekord iz avgust prošle godine.

Infekcije se takođe povećavaju na Novom Zelandu, unatoč tome što je uveden lockdown u cijeloj zemlji nakon što se prošle sedmice pojavio samo jedan slučaj lokalnog prenosa korona virusa. U srijedu (25. avgusta) je Novi Zeland prijavio 62 nova slučaja, čime se ukupan broj slučajeva tekuće epidemije povećao na 210.

Posljednjih dana zvaničnici u Australiji i na Novom Zelandu predložili su promjenu pristupa u suočavanju s covidom-19, od pokušaja iskorjenjivanja virusa do prilagodbe života s virusom.

Australski premijer Scott Morrison nagovijestio je odustajanje od politike nultog covida, rekavši kako je lockdown "zasad, nažalost, potreban", ali i da "neće još dugo biti tako". Rekao je da australska vlada namjerava preusmjeriti fokus sa smanjenja broja slučajeva na praćenje broja ozbiljnih oboljenja od covida-19 i hospitalizacija.

XS
SM
MD
LG