Dostupni linkovi

Procena SZO da je skoro 15 miliona smrti povezano sa pandemijom COVID-19


Karantin tokom novog izbijanja epidemije COVID-19 u Šangaju u Kini, krajem aprila 2022. Kina je prva država u kojoj je registrovan korona virus u januaru 2020. godine.
Karantin tokom novog izbijanja epidemije COVID-19 u Šangaju u Kini, krajem aprila 2022. Kina je prva država u kojoj je registrovan korona virus u januaru 2020. godine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da je skoro 15 miliona ljudi umrlo od korona virusa ili zbog njegovog uticaja na preopterećene zdravstvene sisteme u poslednje dve godine, objavljeno je 5. maja, na predstavljanju izveštaja o broju umrilih tokom pandemije.

Broj iz izvešataja je više nego duplo veći od zvaničnog broja umrlih tokom pandemije, koji iznosi oko šest miliona. Najviše smrtnih slučajeva bilo je u jugoistočnoj Aziji, Evropi i Americi.

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus opisao je cifru iz izveštaja kao "otrežnjujuću", rekavši da bi trebalo da podstakne zemlje da više ulažu u svoje zdravstvene kapacitete.

Naučnici, kojima je SZO poverila da izračunaju stvarni broj smrtnih slučajeva od COVID-19 od januara 2020. do kraja prošle godine, procenili su da je bilo između 13,3 miliona i 16,6 miliona smrtnih slučajeva koji su ili direktno uzrokovani korona virusom ili se mogu pripisati uticaju pandemije na zdravstvene sisteme.

To su, na primer, pacijenti oboleli od raka koji nisu u mogućnosti da potraže lečenje kada su bolnice pune pacijenata sa COVID-19.

Brojke su zasnovane na podacima iz država i statističkom modeliranju, ali samo oko polovine država je pružilo informacije.

Samira Asma, viša direktorka SZO, ocenila je da su "brojevi ponekad kontroverzni" i da su sve procene samo približne katastrofalne posledice virusa.

"To je postalo veoma očigledno tokom čitavog toka pandemije, bilo je podataka koji nedostaju", rekla je ona na konferenciji za novinare 5. maja, dodajući da su "svi bili uhvaćeni nespremni".

SZO je saopštila da još nije u stanju da raščlani brojke kako bi napravila razliku između direktnih smrti od COVID-19 i drugih smrtnih slučajeva uzrokovanih pandemijom i navela je da će budući projekat koji analizira potvrde o smrti to ispitati.

XS
SM
MD
LG