Dostupni linkovi

Šta znamo o novom podsoju omikrona?


Iz SZO navode da je XBB.1.5 najprenosiviji podsoj omikrona koji je do sada otkriven.
Iz SZO navode da je XBB.1.5 najprenosiviji podsoj omikrona koji je do sada otkriven.

Podsoj korona virusa omikron (omicron) XBB.1.5 izaziva zabrinutost među naučnicima nakon što je zabeleženo njeno brzo širenje u Sjedinjenim Državama u decembru 2021. Evo šta o tome znamo do sada.

Šta je podsoj XBB 1.5 i kako se ponaša?

Viša epidemioškinja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Maria Van Kerkhove rekla je da je XBB.1.5 najprenosiviji podsoj omikrona koja je do sada otkriven.

Brzo se širi zbog mutacija koje sadrži, omogućavajući mu da se pričvrsti na ćelije i lako se replicira.

"Naša briga je njegova sposobnost prenosivosti", rekla je Van Kherkhove na brifingu 4. januara.

Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, procenjeno je da XBB i XBB.1.5 čine 44,1 odsto slučajeva COVID-a 19 u Sjedinjenim Državama u nedelji do 31. decembra 2021, u odnosu na 25,9 odsto u prethodnoj sedmici.

Takođe je otkriven u 28 drugih zemalja širom sveta, saopštila je SZO.

XBB.1.5 je još jedan potomak omikrona, najzaraznije varijante virusa koji izaziva COVID-19 koji je sada globalno dominantan. To je izdanak XBB-a, koji je prvi put otkriven u oktobru i sam po sebi je rekombinant dva druga podsoja omikrona.

Koliko je opasan XBB 1.5?

SZO je saopštila da još nema nikakve podatke o težini, niti ima kliničku sliku o uticaju ovog podsoja, ali da je povećana prenosivost uvek zabrinjavajuća.

"Očekujemo dalje talase zaraze širom sveta, ali to ne mora da se pretvori u dalje talase smrti, jer naše protivmere nastavljaju da funkcionišu", rekla je Van Kherkhova, misleći na vakcine i tretmane.

Ona je rekla da SZO trenutno nije u stanju da ovoj varijanti pripiše povećanje hospitalizacija na severoistoku Sjedinjenih Država, s obzirom da su mnogi drugi respiratorni virusi takođe bili u opticaju.

Virolozi se slažu da pojava novih podsojeva ne znači da postoji nova kriza u pandemiji. Novi sojevi se mogu očekivati kako virus nastavlja da se širi.

XBB.1.5 će se verovatno širiti globalno, ali ostaje nejasno da li će izazvati sopstveni talas infekcija širom sveta. Trenutne vakcine nastavljaju da štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, kažu stručnjaci.

"Nema razloga da se misli da XBB.1.5 zabrinjava više od drugih varijanti koje dolaze i odlaze u promenljivom pejzažu mutanata COVID-a 19", rekao je profesor Andrew Pollard, direktor Oksfordske grupe za vakcine.

Šta preduzima SZO?

Tehnička savetodavna grupa SZO za evoluciju virusa radi procenu rizika za ovaj podsoj. Van Kherkhova je u sredu rekla da se nada da će to objaviti u narednih nekoliko dana.

SZO je saopštila da pažljivo prati sve moguće promene u ozbiljnosti podsoja uz pomoć laboratorijskih studija i podataka iz stanja na terenu.

RSE o COVID-19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Izvor: Reuters

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG