Dostupni linkovi

Za dan preko 1.700 zaraženih koronom u Crnoj Gori, preminulo šest osoba


COVID centar u Podgorici, novembar 2021.
COVID centar u Podgorici, novembar 2021.

U Crnoj Gori je 1.747 novoinficiranih korona virusom, a šest osoba je preminulo od posljedica epidemije, saopštio je državni Institut za javno zdravlje (IJZ).

Broj aktivnih slučajeva dostigao je preko 7.000, od čega je polovina u Podgorici.

Iz Ministarstva zdravlja su 30. decembra saopštili da je počelo izdavanje EU COVID potvrda, kojima se potvrđuje da je osoba vakcinisana, testirana ili prebolovala infekciju prilikom boravka u inostranstvu.

Evropska komisija je još 21. decembra saopštila da je priznala COVID potvrde koje izdaje Crna Gora.

Potvrde se mogu naći na sajtu eZdravlje a građani ih u papirnoj formi mogu preuzeti kod izabranog ljekara ili na vakcinalnim punktovima.

Validna COVID potvrda je dokaz imunizacije drugom, odnosno trećom dozom vakcine. Kada je u pitanju imunizacija drugom dozom, period ne može da bude duži od šest mjeseci.

Vakcinacija tzv. buster, odnosno trećom dozom, za sada ima neograničenu validnost, navode iz Ministarstva.

IJZ je danas objavio i nove preporuke o vakcinaciji protiv COVID-19.

Osobama starijim od 50 godina se preporučuju vakcine priozvođača Pfizer ili Moderna, navodi se u saopštenju, dok mlađi od 40 godina prednost treba da daju Pfizeru u odnosu na Modernu.

Treća doza se preporučuje tri do pet mjeseci nakon druge, i to Pfizer ili Moderna, nezavisno od toga koje su vakcine prethodno primili.

U Crnoj Gori prvu dozu vakcine do sada je primilo 45,7 odsto stanovnika, a drugu 43,9 odsto. Trećom je imunizovano oko 12 procenata građana.

Iz Ministarstva zdravlja je 30.decembra saopšteno da je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović prijavila policiji da je na privatan mejl dobila anonimne prijetnje njoj i porodici. Policija se za sada ovim povodom nije oglašavala.

U aprilu je zbog sličnih prijetnji ministarki određeno 24-časovno policijsko obezbjeđenje.

Od početka epidemije je u Crnoj Gori registrovano 168.328 slučajeva infekcije korona virusom, a preminulo je 2.407 oboljelih.

XS
SM
MD
LG