Dostupni linkovi

Radnici u Italiji morat će da pokažu COVID propusnice


Radnik skenira COVID propusnice posjetilaca prije ulaska u Koloseum u Rimu 6. augusta 2021.
Radnik skenira COVID propusnice posjetilaca prije ulaska u Koloseum u Rimu 6. augusta 2021.

Italija će uvesti obavezu posjedovanja COVID propusnice za sve radnike i prva je država u Evropi koja uvodi ovu mjeru. Propusnica uključuje dokaz o vakcinaciji, negativan test ili da je osoba prebolovala korona virus.

Svi koji nemaju propusnicu navodno će se suočiti sa suspenzijom s posla, a i plata im može biti obustavljena nakon pet dana.

Mjera, koja bi trebala stupiti na snagu 15. oktobra, ima za cilj povećati stopu vakcinacije u zemlji koja je teško pogođena virusom.

Zelena COVID propusnica dostupna je digitalno i na papiru i već je potrebna za ulaz na željezničke stanice u Italiji, kina, restorane, teretane i bazene.

Školsko osoblje također mora pokazati propusnicu, a neki nastavnici su navodno vraćeni s posla.

Vlada Italije odobrila je u četvrtak novi zakon kojim se zahtjev proširuje na sva radna mjesta i zaposlenike u svim sektorima, uključujući samozaposlene.

Preduzeća i osoblje mogli bi se suočiti sa kaznama do 1.500 eura ako se utvrdi da zaposleni rade bez važeće zelene propusnice.

Nadaju se da će ovaj potez potaknuti više građana da se potpuno vakcinišu protiv korona virusa.

Do sada je skoro 65% građana potpuno vakcinisano, ali broj zaraženih je u porastu, a preovladava delta soj virusa.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, Italija je od početka pandemije zabilježila više od 4,6 miliona slučajeva COVID-19 i preko 130.000 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom.

U Francuskoj je potrebna COVID propusnica za pristup restoranima, barovima, avionima i vozovima, dok su Austrija, Kipar i Danska među ostalim zemljama EU koje su pokrenule slične programe.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG