Dostupni linkovi

Ministri zdravstva G20 u Rimu o strategijama za borbu protiv COVID-19


Liječenje oboljelih od COVID-19, 1. septembar 2021.
Liječenje oboljelih od COVID-19, 1. septembar 2021.

Ministri zdravstva G20, grupe 20 najrazvijenijih država svijeta trebali bi se sastati u Rimu 5. septembra kako bi razgovarali o sljedećim koracima u globalnim naporima za suzbijanje pandemije korona virusa.

Dvodnevni sastanak G20 bit će fokusiran na tekuće napore u borbi protiv COVID-19, kao i strategije za suočavanje s budućim pandemijama. Cilj sastanka je "snažna poruka saradnje, solidarnosti i pravde, u čvrstom uvjerenju da niko ne smije biti ostavljen", rekli su organizatori sastanka u Rimu, koji će krajem oktobra biti domaćin samita G20.

Ministar zdravstva Italije Roberto Speranza ugostio je 4. septembra stručnjake za razgovore o mentalnom zdravlju, rekavši da bez toga nema zdravlja i blagostanja.

Ministri će također raspravljati o načinima za poboljšanje razmjene naučnih saznanja i o tome kako učiniti pristup vakcinama poštenijim. Članica G20 Australija izvijestila je o skoro 1.700 novih infekcija COVID-19 i tri smrtna slučaja 5. septembra u državama Novi Južni Wales i Victoria, dok se nastavljaju pokušaji suzbijanja delta soja. U međuvremenu se Sjedinjene Države spremaju za prestanak programa koje finansira vlada, a kojima su povećane sedmične isplate za nezaposlene.

XS
SM
MD
LG