Dostupni linkovi

"Koridor 5c" čeka dogovor političara


Domaći političari još od 2006. godine nisu usaglasili sve trase autoputa koji će prolaziti kroz Federaciju BiH
Domaći političari još od 2006. godine nisu usaglasili sve trase autoputa koji će prolaziti kroz Federaciju BiH
Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH zaprijetio je potezanjem vitalnog nacionalnog intresa ukoliko se bude glasalo o odluci o pristupanju izradi prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za deraciju “Autocesta na Koridoru 5c”, kao i odluke o ratifikaciji kredita Evropske investicijske banke od 75 miliona eura.

Novac je obezbijeđen za radove na četiri dijela autoceste, čeka se dogovor političara. Izvjesno je da će radovi na jedinom autoputu u BiH biti odgođeni makar na još neko vrijeme.

Politički i nacionalni interesi već odavno se prelamaju i preko najvećeg projekta u novijoj istoriji BiH - autoputa na Koridoru 5C - koji bi trebao da BiH spoji sa ostatkom Evropom.

Domaći političari još od 2006. godine, kada je završena Studija o izvodljivosti ovog projekta, nisu usaglasili sve trase autoputa koji će prolaziti kroz Federaciju BiH. Problemi su se nizali jedan za drugim, a posljednji u nizu je prijetnja vitalnim nacionalnim interesom Kluba Hrvata u federalnom Parlamentu.

Najspornija je južna trasa, ona koja prolazi kroz Hercegovinu i koja bi, kako tvrde nevladine organizacije, ugrozila nacionalne spomenike u Počitelju i Blagaju. Prije nekoliko mjeseci pokušaj da se ta trasa pomjeri izazvao je izlazak hrvatskih ministara iz Vlade Federacije.
Problem će biti riješen čim bude imenovan novi ministar prostornog uređenja - Mustafa Mujezinović

Konačan ishod bila je ostavka ministra prostornog uređenja i moratorij na dokument kojim se trebalo pristupiti izradi prostornog plana za autocestu. Novog ministra još nema, a moratorij i dalje važi. Problem će biti riješen čim novi ministar bude imenovan, tvrdi premijer Federacije Mustafa Mujezinović.

„S obzirom da osnovni problem prostornog plana na autocesti Koridora 5C i dalje ostaje, dogovoreni su tehnički principi kako da se to sve ubrza. Jedan od preduslova da bi se to desilo je imenovanje ministra prostornog uređenja, jer urabanističku saglasnost samo ta ovlaštena osoba može potpisati za tako veliki projekat",
kaže Mujezinović.

Politizacija gradnje autoputa samo je potvrda učmalosti političara u BiH koji devalviraju i rasturaju struku, ali i srozavaju svaki civilizacijski napredak, smatraju u Udruženju inžinjera LIMES.

„Politizacija ovog najvećeg projekta u interesu je najviše getoiziranim nacionalističkim skupinama i političkim konkubinama u i izvan BiH koje produciraju najveću pakosnu okolnost koja je pogodila našu državu, a to su vitalni nacionalni interesi iza kojih se kriju uglavnom pljačke i individualni interesi, i što je najgore u cijeloj priči - inat i uobrazilja. Ja bih zamolio sve stranačke lidere u BiH da nas poštede ovih nepotrebnih maskarada koje su pogodne jedino da izazovu dodatne podjele i nezadovoljstvo u BiH“, poručio je predsjednik ovog udruženja Smail Omeradić.

PROTIV SELEKTIVNE RASPODELE

Klub Hrvata u Domu naroda federalnog Parlemanta svoju prijetnju potezanjem vitalnog nacionalnog intersa obrazlaže činjenicom da nije logično da se u jednom dijelu Federacije gradi, a da se za drugi ne može dobiti saglasnost za izvedbene projekte.
Odlučeno je da Vlada Parlamentu uputi odluku prema kojoj će Minsitarstvo prostornog uređenja moći izdavati urbanističke i građevinske saglasnosti za autoput, iako na čelu tog ministarstva od septembra nema ministra...


„Znači, ova milijarda maraka koja se priprema za izgradnju autoceste treba biti raspoređena na prostor cijele Federacije da se napravi cijela autocesta, protiv čega mi nismo, dapače svim srcem i dušom smo za to. Ali selektivno - nikako", kaže predsjednik Kluba Hrvata Josip Perić.

Odlučeno je da Vlada Parlamentu uputi odluku prema kojoj će Minsitarstvo prostornog uređenja moći izdavati urbanističke i građevinske saglasnosti za autoput, iako na čelu tog ministarstva od septembra nema ministra. Opozicija tvrdi da se sada pokušavaju naći rješenja koja će zaobići zakon.

„Pošto se ne mogu dogovoriti oko cjeline, odlučili su i donijeli zaključak da pronađu način da zaobiđu zakon koji ih tjera da jedinstveno odluče o cijeloj trasi Koridora i da pronađu mogućnost da donesu pojedinačne odluke o dijelovima tog koridora. To je vrlo zanimljiv nalog kojim se daje zadaća izvršnoj vlasti da pronađe rupe u zakonu da bi izbjegla ono što joj je obaveza“, kaže Svetozar Pudarić iz SDP-a BiH:

Preko gradnje autoputa svakako se prelamaju i različiti finansijski interesi političkih stranaka, ili pojedinaca u njima:

„Radi se o investicijama koje znače sigurno angažam firmi, koje znače prihode i lokalnim zajednicama, koji najvjerovatnije negdje znače i procente za dobijanje poslova - i, ukoliko ne bi krenuli u realizaciju, svega toga ne bi bilo.“

Ukupna dužina autoputa na Koridoru 5C koji će prolaziti kroz BiH je 337 kilometara. Prema studiji o izvodljivosti, gradnja autoceste će koštati oko 3,2 milijarde eura.
XS
SM
MD
LG