Dostupni linkovi

Korejski poluotok na prekretnici


Vojnici Južne Koreje slušaju predsjednika Li Mjung-Baka
Vojnici Južne Koreje slušaju predsjednika Li Mjung-Baka
U svom novogodišnjem obraćanju naciji, južnokorejski predsjednik Li Mjung-bak ustanovio je kako je Korejski poluotok na prekretnici i da su promjene moguće – i nabolje i nagore.

Ukoliko Sjeverna Koreja bude provocirala, snažno ćemo odgovoriti, kazao je Mjung-bak, dodavši da je Seulu ipak najveći cilj stabilnost, te da u tom smislu daje podršku nastavku razgovora o razoružanju. Ukoliko Pjongjang zaustavi svoje nuklearne aktivnosti.

Portparol Ministarstva za ujedinjenje, Kim Hjung-suk, u ponedeljak je precizirao što su zapravo želje zvaničnog Seula za godinu koja je počela.

"Nadamo se da ćemo imati priliku za dijalog i saradnju sa sjeverom o miru i stabilnosti na našem poluotoku. Mi smo spremni na napore koji su potrebni za napredak sjevo-južnih odnosa", rekao je Hjung-suk,

Na samu Novu godinu građanima Sjeverne Koreje je rečeno da će novoga vođu, Kim Jong-una braniti do smrti, nakon što je Komisija za nacionalnu odbranu poručila vanjskom svijetu da ne očekuju nikakve promjene u politici Pjongjanga.

Portparol seulskog Ministarstva za ujedinjene, međutim, poslao je sljedeću poruku: "Pred novim sjevernokorejskim vodjstvom je važna odluka. Nadam se da će se opredijeliti za ispravan put otvorenosti i razvoja, a ne za onaj lošiji – zatvaranja i povratka unazad."

U televizijskom obraćanju, južnokorejski predsjednik Li Mjung-bak je rekao da je mir njegov prioritet i da su "sve mogućnosti" otvorene za bolje veze sa sjeverom. Ali i dodao da će na svaku provokaciju sjevera oštro odgovoriti.

Novi sjevernokorejski vodja Kim Jong-un Novu je godinu dočekao u tenkovskim jedinicama. Njegov je otac za života, na isti praznik boravio u pogonima za proizvodnju oružja.
XS
SM
MD
LG