Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja kaže da je poziv na proglašenje kraja Korejskog rata preuranjen


Sukob u Korejskom ratu trajao je tri godine i završio je 1953. godine primirjem, a ne mirovnim sporazumom
Sukob u Korejskom ratu trajao je tri godine i završio je 1953. godine primirjem, a ne mirovnim sporazumom

Poziv Južne Koreje da zvanično proglasi kraj Korejskog rata je preuranjen jer nema garancije da će voditi ka povlačenju “američke neprijateljske politike” prema Pjongjangu, citirali su na sjevernokorejskom državnom mediju KCNA ministra vanjskih poslova Ri Thae Song.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in ponovio je u utorak poziv na zvanični prekid Korejskog rata u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i predložio da dvije Koreje sa Sjedinjenim Državama i Kinom naprave deklaraciju.

Južna i Sjeverna Koreja su tehnički i dalje u ratu nakon što je sukob među njima koji je trajao od 1950. do 1953. završio primirjem, a ne mirovnim ugovorom.

“Ništa se neće promijeniti sve dok političke okolnosti oko DNRK ostaju nepromijenjene, kao i neprijateljska politika SAD-a, iako se prekid rata proglašavao stotinama puta”, rekao je Ri za KCNA, koristeći službeni naziv Sjeverne Koreje, Demokratska narodna Republika Koreja.

“Glavni prioritet u stabilizaciji situacije na korejskom poluotoku i osiguranju mira na njemu jeste povlačenje neprijateljske politike i politike duplih standarda Sjedinjenih Država.”

U utorak je američki predsjednik Joe Biden u obraćanju Skupštini UN-a rekao da SAD žele “trajnu diplomatiju” za rješavanje krize oko sjevernokorejskog programa nuklearnih i balističkih projektila.

Sjeverna Koreja je odbacila američke uvertire u dijalog, a čelnik agencije UN-a za atomski nadzor rekao je ove sedmice da nuklearni program Pjongjanga ide “punom parom”.

Sjeverna i Južna Koreja testirale su prošle sedmice ispaljene balističke rakete, što je jedan od posljednjih poteza u utrci naoružanja u kojoj su obje države razvile sve sofisticiranije oružje usred propalih napora za početak pregovora za smirivanjem napetosti.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG