Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu u more


Vojni taktički raketni sistem (ATACMS) ispaljuje projektil sa neotkrivene lokacije na istočnoj obali Južne Koreje kao odgovor na projektil Sjeverne Koreje, 5. oktobar 2022.

Sjeverna Koreja je u petak testirala balističku raketu kratkog dometa i poslala skoro desetak borbenih aviona blizu granice s Južnom, izvijestila je novinska agencija Yonhap -što je posljednja u nizu vojnih provokacija koje su dovele do porasta tenzija na Korejskom poluostrvu.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un nadgledao je lansiranja balističkih projektila posljednjih sedmica, koje je Pjongjang opisao kao taktičke nuklearne vježbe koje su simulirale uklanjanje aerodroma i vojnih objekata širom Južne Koreje.

Sjeverna vojska je u petak saopćila da su njihove najnovije akcije bile odgovor na "provokativnu" južnokorejsku artiljerijsku vježbu u blizini granice.

Korejska narodna armija "poduzela je snažne vojne kontramjere", navodi se u saopštenju koje je prenijela Korejska centralna novinska agencija.

KPA "šalje oštro upozorenje južnokorejskoj vojsci podstičući vojnu napetost u području fronta bezobzirnom akcijom", navodi se u saopštenju.

Južnokorejski združeni štabovi (JCS) saopćili su da su otkrili lansiranje projektila iz područja Sunan u Pjongjangu u 1:49 ujutro, prenosi Yonhap. Nisu dali više detalja.

Ranije su saopštili da je 10 lovaca otkriveno kako lete 25 kilometara sjeverno od međukorejske granice kasno u četvrtak, prelazeći "izviđačku liniju” koju je postavio Seul i što pokreće automatski operativni odgovor.

Seul je poslao vojne avione, uključujući borbene avione F-35A, prema JCS-u, prenosi Yonhap.

Pjongjang je u srijedu probno ispalio par strateških krstarećih projektila dugog dometa, prema pisanju državnih medija, što je Kim nadgledao.

Krstareće rakete koje putuju na manjim visinama od balističkih projektila, što ih čini težim za otkrivanje i presretanje, preletjele su 2.000 kilometara iznad mora prije nego što su pogodile svoje ciljeve, saopćila je KCNA.

Kim je izrazio "veliko zadovoljstvo" nedavnim testovima, za koje je rekao da su pokazali da su nuklearne borbene snage zemlje "potpuno spremne za stvarni rat" i poslao "jasno upozorenje neprijateljima", rekla je KCNA.

Strahovi od nuklearnog testa

S obzirom da su pregovori dugo bili u zastoju, a zastoj u Ujedinjenim narodima povezan s Ukrajinom sprječava mogućnost novih sankcija, Kim je udvostručio razvoj i testiranje svog zabranjenog nuklearnog arsenala.

Zvaničnici u Seulu i Washingtonu mjesecima upozoravaju da je Pjongjang spreman izvesti još jednu nuklearnu probu , koja bi bila sedma za ovu zemlju.

Kim je rekao da će Sjeverna Koreja "usmjeriti sve napore na neumoran i ubrzan razvoj nacionalnih oružanih snaga za nuklearnu borbu", izvijestila je KCNA u četvrtak.

On je nabavku taktičkih nuklearnih bombi, manjeg, lakšeg oružja dizajniranog za upotrebu na bojnom polju, opisao kao glavni prioritet na ključnom stranačkom kongresu u januaru 2021.

UN tehnički nisu zabranile Pjongjangu testiranje krstarećih projektila, ali sva lansiranja balističkih projektila krše sankcije.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG