Dostupni linkovi

Sve ubrzanije izbeljivanje koralnih grebena u svetu, upozoravaju naučnici


Koralni greben u Australiji
Koralni greben u Australiji

Koralni grebeni širom sveta doživljavaju globalno izbeljivanje po četvrti put, izjavili su naučnici u ponedeljak, 15. aprila, što je rezultat zagrevanja okeana usled klimatskih promena koje izaziva ljudski faktor.

Izbeljivanje koralnih grebena u najmanje 53 zemlje, teritorije ili lokalne ekonomije potvrđeno je od februara 2023. do sada, rekli su naučnici iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu i Međunarodne inicijative za koralni greben. To se dešava kada korali pod stresom izbace alge koje su izvor njihove hrane i daju im šaroliku boju. Ako je izbeljivanje jako i dugotrajno, koral može da umre.

Koralni grebeni su važni ekosistemi koji održavaju podvodni život, štite biodiverzitet i usporavaju eroziju. Oni takođe podržavaju lokalnu ekonomiju kroz turizam.

Izbeljivanje se dešava već neko vreme u raznim regionima. U najvećem ekosistemu koralnog grebena na svetu, Velikom koralnom grebenu u Australiji, izbeljivanje je uticalo na 90 odsto korala, procenjeno je 2022. Koralni greben na Floridi, treći po veličini, doživeo je značajno izbeljivanje prošle godine.

Ali da bi izbeljivanje bilo proglašeno na globalnom nivou, ono mora da se dokumentuje u svakom od glavnih okeanskih basena, uključujući Atlantski, Pacifički i Indijski okean, i na severnoj i na južnoj hemisferi.

Ovo je drugo izbeljivanje u poslednjih deset godina. Prethodno je okončano u maju 2017. Podstaknut snažnim klimatskim obrascem El Nino koji je zagrevao svetske okeane, trajao je tri godine i utvrđeno je da je kompleksniji od prethodna dva događaja izbeljivanja 2010. i 1998. godine.

Ovogodišnje beljenje usledilo je nakon objave da je 2023. bila najtoplija godina u istoriji.

"Kako svetski okeani nastavljaju da se zagrevaju, izbeljivanje korala postaje sve češće i teže“, rekao je Derek Mancelo (Manzello), koordinator NOAA Coral Reef Watch-a.

Jedan greben koji je prošle godine prošao bolje od drugih bio je Nacionalno morsko utočište Flower Garden Banks, koje je bilo zaštićeno svojom lokacijom u dubljim vodama u Meksičkom zalivu oko 170 kilometara od obale Teksasa.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG