Dostupni linkovi

Koraksu nagrada za najbolju knjigu iz oblasti publicistike


Predrag Koraksić
Predrag Koraksić

Čuveni karikaturista i saradnik Radija Slobodna Evropa, Predrag Koraksić Koraks, dobitnik je nagrade Službenog glasnika za najbolju knjigu iz oblasti publicistike objavljene u 2014. godini. Koraks je nagrađen za delo "Trajno prošlo vreme: hronologija 1990-2001".

Knjigu karikatura u izdanju “Alexandria Press” iz Beograda čini izbor 650 karikatura od 3.500 koliko je nacrtao u poslednjoj deceniji 20. veka. Knjiga je, kako je ocenio žiri, svedočanstvo i objašnjenje dešavanja vremena o kojem se mnogo ne govori niti piše.

Svaka karikatura je propraćena kratkim tekstom na srpskom i engleskom jeziku i tako je objašnjeno šta se nalazi na crtežu, kada je napravljen i ko je na njemu.

"Ne bih voleo da ova nagrada bude demanti da cenzure u Srbiji ne postoji. U Srbiji ima cenzure, a činjenica da sam ja dobio ovu nagradu, za mene predstavlja presedan, jer knjiga govori o prošlim vremenima koja se ponavljaju, a zbog toga i nosi naslov: trajno prošlo vreme", rekao je Koraksić.

On je dodao da bi, gledajući tadašnje karikature, mogao na mnogim crtežima samo da promeni likove i da oni i danas budu aktuelni "jer bi isto pasovalo za aktuelnu vlast" uz opasku da neke čak ni ne mora da menja.

Žiri, koji čine profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Pavlović, sociolog Vladimir Vuletić i satiričar Petar Lazić, ocenio je da je Koraksova knjiga, iako se sastoji iz karikatura, analitički prikaz jednog vremena i da nema sumnje da je autor izvanredan publicista.

Vuletić je rekao da već sam naziv knjige svedoči da su likovi koje je Koraks crtao 90-tih godina i danas aktuelni, jer su neki od njih i danas na čelu države, ali i da knjiga predstavlja preciznu sliku jednog vremena.

Autor, Predrag Koraksić Koraks, zahvalio se žiriju na hrabrosti, pošto su, kako je rekao, ocenjivali kolumne koje su kritički okrenute ka aktuelnoj vlasti, a nagradu dodeljuje institucija koju finansira država.

XS
SM
MD
LG