Dostupni linkovi

Korak prema normalizaciji stanja u Vukovaru


Vukovar, travanj 2013.
Razgovor premijera Zorana Milanovića u četvrtak navečer sa liderima prosvjednika koji se protive postavljanju dvojezičnih ploča na državne insitucije u Vukovaru i skidaju ih naišao je na pozitivne reakcije u hrvatskoj javnosti. Opća je ocjena kako je to korak prema normalizaciji stanja u Vukovaru.

Dan u Vukovaru protiče bez ikakvih incidenata. Policajci koji su čuvali dvojezične ploče na državnim insitucijama u Vukovaru su opozvani, a maknute su i metalne ograde koje su onemogućavale eventualnim prosvjednicima da te ploče skinu.

To je rezultat odluke hrvatskog premijera Zorana Milanovića nakon četverosatnog razgovora sa predstavicima grupe koja se protivi dvojezičnim pločama i skida ih u četvrtak navečer u Vukovaru.

Opća je ocjena kako se radi o koraku u pravom smjeru.

„Naravno da je dobro da nisu potrebni policajci ni ograde i ako je dogovor da ploče ostaju – jako dobro, super! Dakle, potvrdila se teza kako treba razgovarati i kako razgovor nije podrška neredima, pobuni ili ne znam čemu drugome, kao što su neki govorili“, kaže hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Pozitivnu ocjenu iznosi i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i predsjednik Zajedničkog veća opština (ZVO) – koordinacijskog tijela srpske manjine u istočnoj Slavoniji – Dragan Crnogorac.

„Nama je pre svega drago da će se maknuti policija i ograde oko tih tabli. Drago nam je jer će se na neki način uspostaviti ponovno neki normalan život u Vukovaru. Mislim da je tu svima jasno da zakon mora da se poštuje“, konstatira Crnogorac.

Konferenciju za novinare održao je i „Stožer za obranu hrvatskog Vukovara“, čiji su predstavnici u četvrtak navečer i razgovarali sa premijerom i njegovim suradnicima. Predsjednik „Stožera“ Tomislav Josić ponovio je da nema pravnih osnova za dvojezičnost u Vukovaru.

„Popis stanovništva u Vukovaru je nerealan i falsificiran, i kao takav ne može biti temelj provedbe dvojezičnosti u Vukovaru“, kazao je Josić.

Još sve nije gotovo

On je sljedeći sastanak s premijerom, ali – kako je kazao – i s predsjednikom Josipovićem - najavio za 24. listopad, a o izvjesnoj konfuziji u redovima „Stožera“ svjedoči i to što su novinari nakon njegove izjave bili zamoljeni da isključe kamere i mikrofone, nakon čega su novinarske ekipe napustile konferenciju za novinare. Josipović je novinarima kazao kako od njih nije primio nikakav poziv.

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula u izjavi za naš radio vidi ovo kao uspješno premijerovo pokazivanje zuba prosvjednicima.

„Mislim da je Milanović njima objasnio da nema drugog izbora nego da se taj Ustavni zakon provede. Milanović je krenuo u jedan proces koji je trebalo provesti davno ranije. Ja očekujem da će kroz daljnji dijalog Milanović morati pokazati još više mišića 'Stožeru' i uvjeriti te pojedince, odnosno usku grupu ljudi da oni ne mogu zaustaviti jedan proces i da Ustavni zakon nije samo 8 tabli u Vukovaru, nego njegova puna primjena“, naglašava Džakula.

Politički analitičar Davor Gjenero, inače prilično nesklon premijeru Milanoviću, u izjavi za naš radio ovoga puta pohvaljuje njegovu odluku da se susretne sa prosvjednicima.

„Pokazuje se da odluke koje su osjetljive i koje se tiču odnosa prema najnovijoj prošlosti izazivaju svojevrsno nezadovoljstvo i strah kod dijela javnosti, ako one nisu pripremljene i ako one nisu donesene uz razgovor i konzultacije. Gospodin Milanović je puno prekasno počeo razgovore sa zainteresiranima, ali – bolje da ih je počeo kasno, nego da ih nije počeo nikada“, ocjenjuje Gjenero.

Incidenata sa dvojezičniom pločama nije u petak bilo niti bilo gdje drugdje u Hrvatskoj.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG