Dostupni linkovi

Moguće rasvjetljavanje političkih ubistava: Kebo predao dokumente Radončiću


Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo predao je u četvrtak ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću dio dokumentacije o "političkim ubistvima" u FBiH, koju su ustupili građani, a odnosi se na nerazjašnjene likvidacije policijskih funkcionera Nedžada Ugljena i Joze Leutara, te ubistvo supruge generala Armije BiH Sefera Halilovića. Kebo je naglasio da su u koverti, koja je ocijenjena kao "državna tajna", nalaze dokumenti, izjave i CD-i koji sadrže podatke o nalogodavcima ubistava, a neki od njih i danas se bave politikom.

Ubistva nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova u Vladi Federacije Joze Leutara, Nedžada Ugljanina, nekadašnjeg drugog čovjeka tajne policije AID i supruge bivšeg komandanta Armije BiH Sefera Halilovića, uskoro bi konačno mogla biti rasvijetljena, kaže potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo, izražavajući nadu da je sazrelo vrijeme za pravnu državu u Bosni i Hercegovini.

„To su dokumenta građana koji žive ovdje u Bosni i Hercegovini i koji mogu biti svjedoci. To je njihova lična dokumentacija, potpisana i spremni su pred nadležnim pravosudnim organima govoriti istinu i samo istinu. Posjeduju imena ne samo za jedno političko ubistvo, ono je dominantno, radi se o zamjeniku šefa tajne službe, dotiče još neka ubistva, spominju se imena, spominju se i oni koji su izdavali naredbe, ustvari izvršilaca“, rekao je Kebo.

I ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kaže kako smatra da je došlo vrijeme za razračunavanje s prošlošću kako bi Bosna i Hercegovina konačno mogla krenuti naprijed.

„Svi znaju da je rahmetli Ugljanin prije svog ubistva obišao znatan broj redakcija u Sarajevu, najavio svoje ubistvo, govorio mnogim prijateljima da će biti likvidiran i znamo da, nažalost, pravna država do sada nije uspjela da sankcionira taj zločin. Mislim da su se promijenile društvene okolnosti, ne samo promjenama u Ministarstvu sigurnosti, agencijama za provođenje zakona i Tužiteljstvu BiH, već i u svijesti svih političkih sudionika i javnosti za koje više nema tabu tema. Ja sam zaista duboko opredijeljen da se ta ubistva moraju razjasniti. Pitanje je dana kad će se to dogoditi“, naveo je Radončić.

Dugo čuvana dokumentacija koja nudi dokaze o nalogodavcima i izvršiocima politički motivisanih ubistava biće predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG