Dostupni linkovi

Korak ka miru na Bliskom istoku: Izrael oslobodio 26 Palestinaca


Izrael je u srijedu ujutro oslobodio 26 palestinskih zatvorenika, kao dio priprema za nastavak podugo zamrznutih mirovnih pregovora za Bliski istok. Na Zapadnoj obali i u Gazi oslobodjene Palestince dočekale su stotine razdraganih ljudi.

Bilo je to slavlje na palestinskim teritorijama. Govorio je i predsjednik Mahmud Abas koji je izjavio da će Palestinci odbaciti svaki pokušaj Izraelaca da “trguju”, oslobodjene zatvorenike za nastavak gradnje židovskih naselja.

"Neki krugovi šire glasine da smo se prodali umjesto da smo zaledili dalju gradnju. To nije tačno, izgradnja stanova je nevažeća.”

Palestinska vlada u svom je saopštenju opisala ovo kao prvi korak prema punoj amnestiji svih zatvorenika, te ustanovljenju države na Zapadnoj obali , uključujući istočni Jeruzalem i Gazu.

Otac zarobljenog Palestinca Hazema Shubeira drži poster sa fotografijom svog sina
Otac zarobljenog Palestinca Hazema Shubeira drži poster sa fotografijom svog sina
Musa Karan, jedan od puštenih zatvorenika bio je osuđen na 28 godina zbog ubistva židovskog doseljenika, 1992.godine.

“Iako sam oslobodjen, ipak sam tužan, jer su u zatvoru ostali mnogi. Nadam se da će i oni biti pušteni.”

Ovaj je dogadjaj, medjutim, naljutio mnoge na izraelskoj strani koji oslobodjene Palestince isključivo doživljavaju kao teroriste koji su počinili brutalne zločine nad Židovima.

Sve u svemu, 104 zatvorenika su puštena. Prvi dio, njih 26, pušteni su u augustu ove godine, nakon serije susreta američkog državnog sekretara Johna Kerryja s bliskoistočnim liderima.

Hiljade je Palestinaca u zatvorima od kada je Izrael zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jeruzalem u ratu, 1967.godine. raspon optužbi kreće se od bacanja kamenja, do ubijanja civila, u bombaškim ili napadima vatrenim oružjem.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG