Dostupni linkovi

Referendum u Tuzima: Korak do opštine ili trik DPS-a?


Opština Tuzi
Opština Tuzi
Kako se približavaju predsjednički izbori u Crnoj Gori ponovo je aktuelizovana priča o referendumu za punopravnu opštinu Tuzi koji bi, kako saznaje štampa mogao biti održan istovremeno sa predsjedničkim izborima ili u maju. Pregovori funkcionera vladajuće i albanskih partija na tu temu su počeli, a iz opozicije već poručuju da je po srijedi još jedan pokušaj DPS da pridobije podršku Albanaca, ovoga puta da izađu na birališta i zaokruže njihovog kandidata Filipa Vujanovića. Da li se može očekivati da nakon15 godina koliko traju zahtjevi za osnivanje opštine Tuzi, DPS udovolji tom zahtjevu?

Poslanik Force Genci Nimanbegu potvrdio je da su u toku razgovori sa predstavnicima DPS-a o održavnju referenduma u Tuzima, navodeći da vjeruje da će se brzo doći do rješenja. Upitan da li će Forca dovoditi u vezu održavanje referenduma u Malesiji sa podrškom predsjedničkom kandidatu DPS-a, Nimanbegu je kazao da se treba graditi partnerski odnos, i da ta pitanja nijesu uslovaljavanja već dijalog.

Prema pisanju pojedinih glasila rukovodstvo DPS dalo je načelnu podršku referendumu, a čelnici albanskih stranaka upućeni su na političkog direktora Tarzana Miloševića i šefa podgoričkog DPS-a Vladana Vučelića, koji treba da usaglase detalje i proceduru.

Albancima je, kako je navedeno, poručeno da u DPS-u postoji volja da se izađe u susret njihovim zahtjevima, ali da se navodno očekuje i da Albanci na predsjedničkim izborima podrže predsjedničkog kandidata DPS-a Filipa Vujanovića.

Podsjećajući da partije Albanaca u Crnoj Gori više od deceniju i po traže da Tuzi dobiju status opštine, ali im Vlada Crne Gore zasad to nije odobrila, funkcioner druge albanske parlamentarne koalicije “Forca za jedinstvo” koja je zamrzla svoj status u vladajućoj crnogorskoj koaliciji Vaselj Siništaj poručuje da je vlast izgubila sve kredite kod Albanaca kada je ta tema u pitanju.

“Više nema nikakve kalkulacije, nikakve igre, mi hoćemo precizne rokove. Ovo nije vrijeme obećanja, sporazuma i platformi nego je vrijeme djelovanja. Nama je najvažnije da datum provođenja referenduma bude preciziran prije dana održavanja referenduma. Hoće li da bude 7. april ili 7. maj o tome možemo da otvorimo priču. Ja očekujem da ćemo sjutra na sastanku sa premijerom dotaknuti to pitanje i utvrditi ne datum referenduma, nego datum do kog dana ćemo znati tačan datum provođenja referenduma”, kaže Siništaj.

Obećanje staro jednu deceniju

U opoziciji kažu da je po srijedi još jedan providan trik DPS da ponovo pridobije glasove Albanaca, ovoga puta za podršku njihovom kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima.

Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore ni nakon najnovijeg obećanja ne očekuje da će Tuzi tako skoro dobiti status punopravne opštine.

“Priča o referendumu u Tuzima je jako duga i sa jednom pozadinom koja ima klasičan manipulatorski karakter tipičan za DPS. Toliko se godina ljudima obećava opština i vjerovatno će do referenduma doći, jer im je nekako došla voda do poda, ali sumnjam da će do referenduma doći prije nego što budu održani lokalni izbori u Podgorici i nijesam siguran kada će to biti krajem 2013. godine ili tokom 2014”, ističe Abazović.

Milo Đukanović na predizbornom skupu u opštini Tuzi
Milo Đukanović na predizbornom skupu u opštini Tuzi
Za Gorana Danilovića iz Nove srpske demokratije (NOVA) po srijedi je još jedna politička trgovina vlasti i lidera pojedinih albanskih partija a sve u korist DPS-a.

“U toj trgovini nesumnjivo uvijek bolje prođe DPS, jer sa istom ponudom se izlazi pred građane Malesije i njihove političke predstavnike i to deceniju i duže. To govori da se obeća, pa se tim istim obećanjem odradi posao na nekim slijedećim izborima”, smatra Danilović.

Tokom deceniju i po, koliko traju zahtjevi Albanaca da Tuzi dobiju status opštine, vlast koju predstavlja DPS mnogo puta je obećavala da će im izaći u susret. Posljednji put to se čulo tokom kampanje za parlamntarne izbore kada je predsjednik DPS Milo Đukanović na promotivnom skupu upravo u Tuzima krajem septembra kazao da će referendum u Malesiji biti održan na proljeće.

“Ne morate da brinete. Ubijeđen sam da mi vjerujete da ćemo i to obećanje ispuniti kao što smo svako obećanje do sada ispunili. Već je ovdje rečeno i precizirano – četvrtog će biti održana Gradska skupština, donijeti će se odluka o održavanju konsultativnog referenduma. Vi ćete kazati kako želite da izgleda vaša opština, a DPS će garantovani da će vaša demokratska volja biti ispoštovana”, poručio je Đukanović.

Iako je nakon Đukanovićevog obećanja zahtjev za raspisivanje referenduma Gradska opština Tuzi poslala upravi Glavnog grada, podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša odgovorio je da se još nijesu stekli uslovi za njegovo održavanje.

Inače, Tuzi, mjesni centar Malesije, područja na kome živi albanska etnička zajednica, dobile su nakon referenduma 2006. godine status gradske opštine u okviru SO Podgorica.

Svojevremeno su predstavnici albanskih partija pisali stranima diplomatama o namjeri da se to područje izdvoji u samostalnu opštinu. Crnogorsku vlast su optuživali da ih je prevarila, jer nije ispoštovala obećanja data uoči referenduma, izglasavanja Ustava i predsedničkih izbora da će ako glasaju za nezavisnu Crnu Goru dobiti status „nezavisne opštine”.
XS
SM
MD
LG