Dostupni linkovi

Korajlić: Republika Srpska već dugo živi u diktaturi


Milorad Dodik, sepremebar 2016.
Milorad Dodik, sepremebar 2016.

Ivana Korajlić iz bh. ogranka Transparency Internationala za ‘Zašto?’ objašnjava šta ostavka glavnog revizora Republike Srpske Duška Šnjegote pod pritiskom predsjednika Milorada Dodika, zbog navodno tendencioznog izvještaja o izvršenju budžeta javnih institucija za prošlu godinu, znači za nadzor i kontrolu vlasti u ovom dijelu BiH.

  • Prijetnja

Sama služba za reviziju je godinama poništavana time što niti nalazi izvještaja o reviziji nisu uzimani u obzir, niti se po njima postupalo, niti su preporuke uzimane u obzir.

Ovim činom se praktično pokazalo da je ona potpuno stavljena pod kontrolu vladajuće političke partije ili vladajuće koalicije.

  • Pritisak

Sam način na koji je provedena u djelo ostavka glavnog revizora -- prvo pozivanjem na ostavku i prijetnjom smjenom sa sastanka vladajuće koalicije, a ne iz institucija, da bi nakon sastanka između glavnog revizora i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika revizor podnio ostavku -- je očigledan pokazatelj da je izvršen direktni pritisak.

Mi možemo samo nagađati na koji način je stavljeno do znanja glavnom revizoru da mora podnijeti ostavku ali on je evo, zajedno sa zamjenikom, očigledno posustao pod ovim pritiscima.

  • Kontrola

Time se zapravo dokazalo da nama institucije u RS apsoluno ne trebaju ni za šta.

Mi imamo volju jednog čovjeka koji ako tvrdi da je stanje u javnim finansijama onako kako on tvrdi, iako revizorski izvještaji govore suprotno, onda moramo njemu vjerovati na riječ a ne institucijama koje rade svoj posao.

Dakle potpuno je sve stavljeno pod kontrolu, da ne govorim da je i zakonski i institucionalni okvir ovdje potpuno zanemaren i jednostavno samo se dokazalo ono što već znamo godinama a na ovom primjeru je veoma direktno pokazano da apolutno bilo kakav nadzor ovakva vlast sada ne trpi.

  • Ponašanje

S druge strane, ostale institucije su već odavno pod kontrolom, pravosuđe je također stavljeno pod kontrolu, mediji su stavljeni pod kontrolu, ja ne vidim da je išta više ostalo a što nije pod direktnom kontrolom političkih stranaka, odnosno vladajuće političke stranke SNSD.

Mislim da je ovdje potpuno sve obesmišljeno, ostalo je još jedino da se ljudima na ulici govori na koji način će se ponašati, šta će raditi.

  • Mehanizam

Nažalost, bojim se da je jedino i ostalo da civilni sektor radi svoj posao, da mediji pojačaju svoje aktivnosti kako bi se ukazalo na ovo što se dešava i kako bismo doveli do bilo kakvih promjena.

Vidimo da kada same institucije to pokušavaju budu direktno progonjene.

Svi ostali predstavnici institucija pa i onih nezavisnih očigledno to više ne smiju, pogotovo nakon ovog primjera kada im je poslata konkretna poruka.

Dakle potpuno smo izgubili svaki oblik mehanizama kontrole i odgovornosti.

  • Funkcije

Mi već odavno nemamo podjelu sudske, izvršne i zakonodavne vlasti, s obzirom na to da je izvršna vlast preuzela sve ali ako i kontrolore, kao što su službe za reviziju i ostale, stavite pod kontrolu to nam dodatno pokazuje da živimo u diktaturi, u autokratskom režimu gdje su te institucije izgubile svaki smisao.

Zaključak bi ustvari bilo to da gospodin Dodik bi treba onda preuzeti sve funkcije u državi da barem oni koji misle da ih obavljaju se više ne zamajavaju.

  • Reakcija

Ono što je posbeno izneneđujuće je da delegacija Evropske unije nije reagovala.

Imali smo reakciju OHR-a kojeg svakako, u posljednje vrijeme pogotovo, niko od nosilaca vlasti, žargonski rečeno, ne zarezuje.

XS
SM
MD
LG