Dostupni linkovi

Izraelske snage prodrle dublje u Pojasu Gaze


Pogled na Pojas Gaze tokom izraelske ofanzive

Kopnene jedinice izraelske vojske prodrle su u petak dublje u palestinsku teritoriju Pojasa Gaze nastojeći da artiljerijom onesposobe radikalni pokret Hamas koji ispaljuje rakete na Izrael.

"Kopneni napad otvara novu i potencijalnu dužu i krvaviju fazu sukoba nakon deset dana od pokretanja izraelske ofanzive tokom koje je bilo više od 2.000 udara iz vazduha na Gazu. Međutim, to bombardovanje nije zaustavilo nemilosrdne raketne napade Hamasa na izraelske gradove", ocjenjuje američka agencija AP.

Izraelska vlada je navela da je cilj njene ofanzive da zaustavi raketne napade, unissti mrežu Hamasovih tunela prema Izraelu i vojno oslabi taj pokret.

Međutim, tvrdokorne struje u Izraelu zahtijevaju potpuno uništenje Hamasa koji je na vlasti u Pojasu Gaze.

Izrealska vojska započela je kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze u četvrtak uveče.

Izrael je objavio svoju prvu žrtvu otkako je pokrenuo kopnenu ofanzivu - jedan vojnik je poginuo tokom teških borbi u enklavi koja je pod upravom militantnog palestinskog pokreta Hamas.

Izraelska vojska je saopštila da je ubijeno 14 palestinskih boraca.

Izraelski vojnici su napali lansirne rampe za rakete, tunele i više od stotinu drugih meta.

Vojska je saopštila da je 50 projektila ispaljeno iz Gaze na Izrael otkako je počela kopnena operacija. Otkako su borbe počele prošle sedmice, na Izrael je udarilo više od 1.500 raketa.

Izraelski avioni napali su više od 2.000 meta u Pojasu Gaze.

Vašington je optužio vlasti Izraela da nisu učinile sve što je bilo moguće kako bi se u sukobima sa Hamasom sprečile civilne žrtve.

Stejt Department je naveo da veliki broj civilnih žrtvava u izraelskoj ofanzivi pojasu Gaze izaziva "veliku žalost", ali istovremeno kritikovao i borce Hamasa koji i dalje ispaljuju rakete na Izrael.

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu je naredio kopnenu operaciju uz obrazloženje da je to odgovor na kontinuiranu raketnu paljbu Hamasa na Izrael. Hamas je ranije saopštio da će Izrael platiti visoku cenu ako započnu kopnenu ofanzivu.

U saopštenju izraelskog Ministrastva odbrane se navodi da su "nakon destodnevnih raketnih napada Hamasa sa zemlje vazduha i mora, te neprekidnog odbijanja ponude da deeskaliraju situaciju, Izraelske odbrambene snage (IDF) započele u operaciju u Pojasu Gaze".

Portparol izraelske vojske general Moti Almoz je rekao:

"Tražio sam od stanovništva Gaze da se evakuiše iz oblasti u kojima će armija delovati. Ova operacija će trajati koliko god je potrebno".

Izrael je dobio odobrenje za mobilizaciju još 18 000 vojnika.

Jedan Hamasov zvaničnik rekao je agenciji Reuters da je kopnena ofanziva bila "ludost" koja će imati "užasne posljedice" .

Drugi član Hamasa, Favzi Barhum kaže: "Započeti kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze je opasan korak. Izrael će platiti visoku cenu i Hamas je spreman za konfrontaciju".

Prema Gazi ide ukupno 60.000 izraelskih vojnika. Kako javljaju novinari iz Pojasa Gaze, prekinute su sve komunikacije sa UN-ovim izvjestiteljima.

Akcija je usledila posle neprestanih raketnih napada iz Gaze na gradove u unutrašnjosti Izraela, a naročito nakon što je Hamas odbacio egipatski plan o prekidu vatre koji je bio predložen ove sedmice.

Više od 250 Palestinaca je poginulo od počekta izraelske vojne kampanje. U raketnim napadima Hamasa poginuo je jedan izraelski civil.

Najžešći sukob dvije strane proteklih nekoliko godina počeo je nakon otmice i ubistva tri izraelska tinejdžera prije 20 -tak dana, nakon čega je u znak odmazde izarelska strana mučila i ubila jednog palestinskog dečaka.

Pokušaji da se proteklih dana dogovori prekid vatre bili su neuspešni zbog odbijanja Hamasa da prihvati primirje.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG