Dostupni linkovi

Konvencija SDABiH: Tihić ponovo predsjednik, nema podjela u stranci


Konvencija SDA BiH
Konvencija SDA BiH
Stranka demokratske akcije na Konvenciji, koja je održana umjesto planiranog Kongresa, donijela je Programsku platformu o djelovanju stranke za period od 2013. – 2015. godine. Sulejman Tihić novi je /stari predsjednik stranke, a Bakir Izetbegović zemjenik predsjednika.

Nema podjela u Stranci demokratske akcije - svi su jedinstveni kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, a dogovorena demokratija najbolje je rješenje na kratke staze – upućeno je s govornice s koje su predsjednik Sulejman Tihić i njegov zamjenik Bakir Izetbegović poslali poruku kako stranka ipak nije na korak do pucanja.

Izražavajući uvjerenje kako će Kongres pokazati jedinstvo stranke Tihić se osvrnuo i na aktualnu političku situaciju za čije je loše stanje okrivio političke stranke nove parlamentarne većine. Odgovor, prema njegovom mišljenju, leži u „kombinaciji aktivnosti domaćih političara i aktivnijoj poziviji međunarodne zajednice oličene u visokom predstavniku i Evropskoj komisiji“.

Konvencija ima punu snagu kao i Kongres koji je trebao biti održan u maju ove godine, poručili su najviši kadrovi stranke.

Predsjedništvo stranke kadrovski je osvježeno, ali i povećano sa 18 na 31 člana. Umjesto dosadašnjih pet stranka će imati osam članova.

Rješenja nisu savršena ali su najbolja moguća u ovom trenutku, smatra Bakir Izetbegović.

U pogledu promjena koje očekuju BiH iz ugla SDA Izetbegović je naveo kako „nema stopostotne pravde".

"Ima je koliko je izborimo. Koliko smo jaki i složni. Neće biti revolucionarnih ustavnih promjena. Neće biti revolucije, ali ima evolucije", rekao je Izetbegović.

U Platformi, koja će definisati rad stranke u naredne dvije godine, nude se rješenja za pitanje državne imovine, razvoja ekonomije, popisa stanovništva, ali i ustavnih promjena.

Tihić ukazuje na stav kada je u pitanju provedba predude u slučaju Sejdić-Finci:

„Vidimo ga u dosljednom provođenju presude bez uplitanja drugih pitanja. Pitanje ravnopravnosti treba rješavati odvojeno.“

U pozadini zakazivanja Konvencije, ali i samog njegovog održavanja dominirala je priča o nejedinstvu u stranci i kompromisnim rješenjima kako bi se spriječio njen raspad. Kroz govore i Tihić i Izetbegović negirali su podjelu, navodeći kako će Konvencija pokazati jedinstvo stranke. Ranije je rečeno kako se sva neslaganja svode na kadrovska pitanja.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić smatra kako se radi o zlonamjernim komentarima i podmetanjima kada je u pitanju odnos unutar stranke koji je doveo do proširenja stranačkog predsjedništva.

„U stranci vlada pluralizam, i potpuno je normalna razmjena mišljenja kojom se dolazi do zajedničkog stava. Nijedan kadar nas nije napustio i to dovoljno govori", navodi Zukić.

Također je izrazio i stav kako je stranka opredjeljena za borbu protiv korupcije te pozvao organe pravosuđa da ukoliko imaju neki dokaz da je bilo ko iz SDA umiješan u nečasne radnje pokrenu proces.

Kongres stranke biće održan najkasnije 26. maja 2015. godine. U SDA smatraju kako će to biti pobjednički događaj jer tada stranka slavi 25 godina postojanja, a godinu prije toga održavaju se opšti izbori na kojima će kako vjeruju trijumfovatti.
XS
SM
MD
LG