Dostupni linkovi

Je li Zagreb izdao Vukovar?


Obilježvanje 20. obljetnice pada Vukovara, studeni 2011.
Obilježvanje 20. obljetnice pada Vukovara, studeni 2011.
Je li službeni Zagreb pred dvadeset godina prepustio Vukovar bivšoj JNA i srpskoj paravojsci, bez imalo obzira prema tisućama civila?

Hrvatska televizija objavila je u središnjem Dnevniku audio-zapis razgovora pokojnog predsjednika Franje Tuđmana sa zapovjednikom obrane grada Milom Dedakovićem iz rujna 1991. u kojem Tuđman otklanja mogućnost evakuacije djece iz grada na koji svakog dana pada stotine granata.

Potom je emitirano i javljanje radijskog novinara Siniše Glavaševića, ubijenog nakon pada grada na Ovčari, u kojem optužuje hrvatske vlasti da su izdale Vukovar. Odmah se povela rasprava o autentičnosti tih zapisa i motivu za njihovo objavljivanje.

Franjo Tuđman
Franjo Tuđman
Sin pokojnog predsjednika Tuđmana, Miroslav, i sam dugo vremena u devedesetima u vrhu hrvatskog obavještajnog sustava, kaže za naš radio kako je još pred 17 godina na suđenju agentu KOS-a Radenku Radojčiću dokazano da je ta navodna Glavaševićeva “optužnica” KOS-ovo podmetanje napisano u njihovoj centrali u Beogradu, a da su konkretni audio-zapisi razgovora montaža iz istog izvora.

“Sve je to već 1994. izašlo na vidjelo, a 2002. godine na suđenju Miloševiću Mustafa Čondić, koji je bio major KOS-a dok se 1992. nije pridružio Armiji BiH, svjedoči isto to sa istim podacima. Postoje transkripti tih svjedočenja i na internetu, prema tome stvari su vrlo evidentne i jasne”, kaže Miroslav Tuđman za RSE.

Predizborna kampanja opozicije

Dedaković nije želio govoriti o autentičnosti audio zapisa svog razgovora sa pokojnim predsjednikom Tuđmanom, dok njegov tadašnji zamjenik u Vukovaru Nikola Toth Feniks tvrdi da je ono što je on čuo – autentično:

“Sve ono u javnosti što sam ja čuo preko medija, sve je to istinito. Ja sam kod nekih od tih razgovora bio i osobno prisutan – sa Tusom i sa Šuškom, a i ostali razgovori su autentični.”

Tuđman nije usamljen u upozoravanju da je KOS bio izuzetno aktivan u ratu protiv Hrvatske.

“Čitajući spise jasno je da je djelatnost kontraobavještajne službe odnosno Uprave bezbednosti bivše JNA tamo bila vrlo intenzivna i razumljivo je da je bila takva. Ja ne znam što je autentično, a što nije od dokumenata koji sada izlaze. Ja samo znam das mo radeći na mom filmu došli do toga da ta famozna “optužnica” nije nastala u Vukovaru, nego da je bila poslana iz zapovjedništva u Vinkovcima, i Siniša ju je dobio da je pročita”, tvrdi u izjavi za RSE novinarka i autorica dokumentarnog filma o ubijenom Siniši Glavaševiću Višnja Starešina.

Za političkog analitičara Žarka Puhovskog radi se o prilogu koji je u funkciji predizborne kampanje opozicije.

“Meni se čini da nema nikakvog smisla gledati to drugačije nego u tom kontekstu, jer je to već u nekoliko navrata bilo emitirano, to je dobro poznato. Očito je bila odluka državnog vodstva da se žrtvuje Vukovar zbog gluposti JNA koja je tamo zapela, kako bi se sačuvao ostatak Hrvatske. To je u tom pogledu bio uspješan vojni plan koji je sa sobom nosio – to je naravno jasno – mnoge žrtve. A ovo što je sada posebno naglašeno pitanje djece, jest doista – tako da kažemo - hladnokrvno prihvaćanje gubitka stotina djece – to je nešto što se veoma često prigovara ratnim vođama u svim situacijama”, navodi Puhovski za RSE.
XS
SM
MD
LG