Dostupni linkovi

Kontroverze oko Chavezovog zdravstvenog stanja


Hugo Chaves sa kćerkama
Hugo Chaves sa kćerkama
Predsjednik Venezuele Hugo Chavez bori se za „svoje zdravlje i život“, izjavio je potpredsjednik te južnoameričke države Nicolas Maduro i to nakon što su se u javnosti ponovno pojavile informacije da je Chavez mrtav. Pedesetosmogodišnji
Chavez se 18. februara vratio s Kube gdje je proveo dva mjeseca na liječenju zbog tumora.

Maduro je u obraćanju javnosti preko državne televizije u četvrtak navečer po lokalnom vremenu poručio da je zdravlje predsjednika „ teško i složeno“ ali nije iznio više detalja. Ipak, naglasio je da je situacija takva jer je predsjednik cijeli svoj život dao svom narodu.

„Svi znate da nije pazio na zdravlje, jer je dušu i tijelo dao narodu, a zaboravljao i na obaveze prema samome sebi. Sve je dao svom narodu. Posao, život, stanove, hranu, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu. To je prava istina“.

Istina je, medjutim, da nikada nije rečeno od koje vrste tumora boluje Hugo Chavez i zašto je morao putovati na lječenje na Kubu. Od juna 2011. Chavez je četiri puta operiran, prošao je kemoterapije i radijacije.

U javnosti nije viđen od odlaska na Kubu u decembru prošle godine.

Petnaestog februara vlada je objavila fotografiju predsjednika sa dvije kćerke i to je prva javna fotografija predsjednika u posljednja dva mjeseca.

No, postoje nagadjanja da je to starija snimka i da je navodno Chavez mrtav. Vlasti su priznale da je prošli tjedan predsjednik imao dišnih problema zbog respiratorne infekcije.

Hugo Chavez je prošloga oktobra izabran na novi šestogodišnji mandat, ali inauguracije nije bilo, iako je bila planirana za januar, odnosno nakon povratka šefa države s liječenja.

Sam Chavez je rekao da bi u slučaju da ne bude u mogućnosti obavljati dužnost volio da ga „naslijedi“ Maduro. Po Ustavu, izbori se moraju održati u roku od 30 dana ukoliko predsjednik ne može obavljati svoje dužnosti.

Na čelu Venezuele Chavez je 14 godina. Njegovi pristalice tvrde da je osoba koja skrbi za siromašne, a oponenti da je autokrat.
XS
SM
MD
LG