Dostupni linkovi

Vučić: Nema EU bez sporazuma sa kosovskim Albancima


Konte u Beogradu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Konte u Beogradu

"Italija će biti ambasador Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji", izjavio je u Beogradu italijanski premijer Đuzepe Konte.

"Takve reči iz tako snažne zemlje, posebno od kada ste vi predsednik vlade i kada Italija igra snažniju ulogu u EU i našem regionu, za nas su od izuzetnog značaja", uzvratio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Analitičari, međutim, upozoravaju da podrška Italije može biti mač sa dve oštrice za Srbiju zbog toga što italijanska populistička vlada, koju čine antisistemski Pokret pet zvezdica i krajnje desničarska Liga, u ovom trenutku nije najomiljenija u Briselu.

Premijer Italije Đuzepe Konte izrazio je, tokom zajedničkog obraćanja medijima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i u sprovođenju reformi, te u naporima da postigne sporazum sa Prištinom.

"Izuzetno je bila mudra odluka srpske vlade prema uvođenju taksi. Pričaću sa Mogerini (Federika Mogerini, visoka predstavnica EU, prim. nov.) o tome na koji način Italija kao ambasador Srbije može da pomogne", najavio je Konte.

Konte: Italija će biti ambasador Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Italijanski premijer je rekao da mere Prištine, koja je uvela taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne vode ničemu i da je dijalog jedini način da se ubrza put ka EU.

"Priština treba da pokaže napor da obnovi pregovore i da povuče takse na robu iz Srbije", poručio je premijer Italije, zemlje koje je priznala Kosovo.

Reeker: Bojim se da je stav Kosova oko taksi naneo štetu odnosima sa SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Vučić je zahvalio Konteu na poruci da će Italija biti ambasador Srbije na putu evropskih integracija.

"Slušali smo i francusku ministarku (Natali) Loazo i italijanskog premijera Kontea u vezi članstva Srbije u EU. Mi smo uvek spremni da čujemo sve stvari ali izjave Kontea donose optimistični vetar u Srbiju, donose novu i drugačiju atmosferu", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Predsednik Srbije je poručio da će Italija imati iskrenog saveznika i prijatelja u Srbiji.

"Cenimo sve što je Konte uradio, to vodi jačanju uloge Italije, sa radošću gledamo na snaženje italijanske moći i države", izjavio je Vučić.

On je ponovio da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom kada kosovske vlasti ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

"Nama nema ulaska u EU dok ne postignemo sporazum, ovakav ili onakav, sa Albancima. To je uslov bez koga mi nećemo biti deo EU", rekao je Vučić.

(Pogledajte komentare čitalaca o ovoj temi OVDE)

Italija je u kontekstu EU bila najveći prijatelj Srbije u procesima pregovora zagovarajući učlanjenje Srbije, kaže Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove. Međutim, ono što Srbiji ne ide u prilog, ocenjuje sagovornik RSE, jeste to što italijanska vlada u ovom trenutku nije najomiljenija u Briselu, pa dobri odnosi sa Rimom mogu biti mač sa dve oštrice.

Naim Leo Beširi (na fotografiji): Vlada u Rimu nije preterano omiljena zbog populističkih stavova
Naim Leo Beširi (na fotografiji): Vlada u Rimu nije preterano omiljena zbog populističkih stavova

"Ono što predsednik Vučić pokušava da uradi, i to je dobar potez, pokušava da nađe prijatelje u EU koji će za tim stolom 28 zemalja članica zagovarati brže članstvo Srbije, ali i gledanje kroz prste zbog nesprovođenja određenih reformi. Problem nastaje u onom trenutku kada vlada u Rimu nije preterano omiljena zbog svojih populističkih stavova, ali i zbog kršenja određenih fiskalnih politika koje svaka članica EU mora da preduzme", primećuje Beširi.

Vučić je u nedavnom intervjuu italijanskoj agenciji Ansa pozvao Italiju da "jasnije i jače" podrži Srbiju na evropskom putu dodajući da će Srbija "znati kako da uzvrati".

Premijer Italije je pre susreta sa Vučićem razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Premijerka Srbije je podsetila da je Italija već duže vreme prvo izvozno tržište Srbije, kao i drugi spoljnotrgovinski i uvozni partner.

Italija i Srbija beleže rast trgovinske razmene koja je u 2018. godini prešla četiri milijarde evra. U Srbiji posluje preko 600 italijanskih firmi u kojima je zaposleno preko 25.000 ljudi. Jedan od najvećih izvoznika iz Srbije je već godinama kompanija "Fijat Krajsler automobili" (FCA).

Preko 90 posto robne razmene je sa Nemačkom i Italijom, kaže konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija. On objašnjava da su dobri odnosi sa Italijom doveli i do dosta prisutnosti poslovnog sveta iz Italije u Srbiji.

"Doduše, to su uglavnom mala i srednja preduzeća. Od malo ozbiljnijih industrijskih pogona se jedino može navesti Fijat", kaže Bušatlija.

Fijat je najčešće pominjana firma kada se govori o subvencijama i uslovima kakvi su u poslednjih desetak godina davani brojnim stranim investitorima. Ugovor sa Fijatom je i dalje tajan, objavljen je samo Ugovor o zajedničkom ulaganju, potpisan iste godine kada i Ugovor. U sekciji gde su zajmovi i podsticaji države, u dokumentu koji je objavljen, iznosi su prikriveni.

Kompanija Fijat Krajsler Automobili u Kragujevcu trenutno zapošljava oko 2.400 radnika. Fijat je pre dve godine ukinuo treću smenu i uz otpremnine otpustio oko 1.800 zaposlenih. Sa montažnih traka u dve smene dnevno silazi 410 vozila modela 500L.

Fabrika u Kragujevcu, fotoarhiv
Fabrika u Kragujevcu, fotoarhiv

Prema podacima Ministarstva finansija kragujevačka fabrika automobila bila je najveći izvoznik u 2018. godini, a njen devizni saldo iznosio je 699,7 miliona evra.

U poslednjem tromesečju prošle godine proizvodnja je često prekidana, zbog slabije prodaje modela "500L" na inostranom tržištu, a taj trend nastavljen je i ove godine.

"Nezgoda je što mi još nismo dobili novi model. Ovi modeli koji se kod nas prave su malo passe. 500L je samo unapređenje modela 500, to se ne može smatrati novim automobilom. Inače, svi njihovi modeli 500 imaju smanjenu prodaju u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu", ukazuje Bušatlija.

Ove godine obeležava se 140 godina od ustanovljenja diplomatskih odnosa na relaciji Rim-Beograd i deset godina od utvrđivanja strateškog partnerstva. Đuzepe Konte prvi put od stupanja na dužnost dolazi na Zapadni Balkan, a poseta Srbiju mu je prva bilateralna poseta jednoj evropskoj zemlji od početka godine.

Jedan od italijanskih novinara upitao je srpskog predsednika Aleksandra Vučića da li bi odnos Đoković-Fonjini (teniseri Novak Đoković iz Srbije i Fabio Fonjini iz Italije) mogao da bude i odnos između njega i premijera Kontea, kako bi se "konkretno rešio kosovski čvor, olakšala evropska integracija i olakšao privredni rast Srbije"."Ja mu dođem kao Fonjini, a Konte kao Đoković... Uz svo poštovanje, možemo da radimo kao dobar tim", odgovorio je Vučić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG