Dostupni linkovi

Status Srba u Mostaru, slika cijele BiH


Mostar
Mostar

Uprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH iz 2000. i 2002., u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srbi ni do dan-danas nisu konstitutivni narod.

O tome je bilo riječi na današnjem okruglom stolu u Mostaru, kojeg je organizirala Koordinacija srpskih organizacija iz tog grada.

Na skupu je rečeno kako je položaj srpskog naroda u tom dijelu Federacije BiH težak u smislu formalne, ali i stvarne konstitutivnosti.

Iako po Ustavu Federacije BiH konstitutivan narod u HNK-u, Srbi ni na koji način ne mogu utjecati na bilo kakve odluke koje se tiču njihovog statusa u HNK-u, odnosno na zapošljavanje, finansiranje institucija kulture, obrazovanje, to jest upotrebu pisma i jezika, čulo se na skupu.

"Problem koji nas najviše tišti i boli je zapošljavanje. Činjenice govore nesporno da je danas u Kantonu, nivo Kantona, nivo grada, javna preduzeća, upravni odbori, obrazovanje, zdravstvo, samo u tragovima možete naći ljude iz srpskog korpusa", izjavio je Dušan Golo iz Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Golo tako navodi primjer posljednjeg konkursa u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) HNK-a, gdje su od 70 primljenih policajaca, samo trojica iz reda srpskog naroda, a od pet inspektora nijedan.

Potpredsjednica Skupštine HNK-a iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić kaže da je prije godinu dana, Socijaldemokratska partija (SDP), odnosno Klub Srba u Skupštini, uputio amandmane na Ustav HNK-a, ali da se do danas ti amandmani o konstitutivnosti Srba nisu našli na dnevnom redu, odnosno od dijela skupštinskog kolegija nije bilo dobre volje.

Vesna Saradžić
Vesna Saradžić

"Znači, prije godinu dana uputila sam amandmane u proceduru, a nedugo iza toga je i Klub Bošnjaka i mi smo kasnije usaglasili te amandmane i oni su zajednički", kazala je Saradžić, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome na koji je dio skupštinskog kolegija mislila.

Saradžić je izrazila nadu da će konstitutivnost Srba u HNK-u biti na dnevnom redu naredne sjednice kantonalne Skupštine.

"Obezbijedimo konstitutivnost i srpskom narodu na ovim prostorima. To će, najdirektnije da zaključim, imati aplikacije na rješavanje njihovih životnih pitanja", izjavio je profesor ustavnog prava iz Banje Luke i savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Mile Dmičić.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je kako je status Srba u HNK-u slika koja postoji u oba entiteta.

"Tu postoji, naravno, još pitanje Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova, ali istu sliku imamo u Podrinju, tako da bi mogli svi da pomognemo jedan drugome i da bude svima lijepo i da niko ne gubi svoj identitet", rekao je uz ostalo Inzko.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG