Dostupni linkovi

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda ponovo odložena


Odbornici koalicije "Srbija protiv nasilja" drže transparente u sali, 1. mart 2024.
Odbornici koalicije "Srbija protiv nasilja" drže transparente u sali, 1. mart 2024.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, koja je trebalo da se održi 1. marta, ponovo je odložena.

Sednicu je zakazao je predsednik Privremenog organa grada i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Šapić.

Međutim, on je pre početka sednice saopštio da će ona biti odložena za 3. mart, kada je poslednji rok za konstituisanje, a da će je odložiti najstariji odbornik u Skupštini grada Toma Fila.

Šapić je rekao da se odbornici SNS neće pojaviti, da bi Fila "imao osnov da je odloži do tog datuma".

Fila je zakazao sednicu za nedelju u 10 sati i izašao iz sale, dok su odbornici opozicije držali plakate sa natpisma "Beograd vas ne želi" i "Džaba ste krečili".

Neki od plakata koje je opozicija držala pre planirane sednice.
Neki od plakata koje je opozicija držala pre planirane sednice.

Šapić je rekao da će tokom dana biti održan sastanak SNS-a u vezi sa formiranjem beogradske vlasti, kao i da oni mogu i sada da je formiraju.

Na izborima 17. decembra nijedna lista ili partija nisu osvojile dovoljno glasova da bi formirale vlast u Beogradu.

Gradska skupština broji 110 odbornika, a Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije ukupno imaju 54, odnosno nedostaju im dva da bi nastavili da vrše vlast.

Lista "Mi glas iz naroda" Branimira Nestorovića osvojila je šest mandata.

Proevropska opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" ima 43 odbornika, a desna koalicija "NADA", koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (NDSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – sedam.

Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta, koji je deo koalicije "Srbija protiv nasilja", rekao je da opozicija čeka nove izbore u Beogradu.

"Ali pre toga nas čeka otvaranje i rešavanje svih onih nepravilnosti koje su uočene. Čeka nas uvažavanje onih preporuka koje smo dobili od međunarodnih organizacija", rekao je Veselinović.

Kako je dodao, iz koalicije "Srbija protiv nasilja" nisu bili za konstituisanje skupštine Beograda.

"U skladu s tim, ovo prolongiranje rokova i namerno odugovlačenje govori samo o tome da većine nema", ukazao je Veselinović.

Iz opozicionog Pokreta slobodnih građana saopštili su da je novim odlaganjem sednice Skupštine grada Beograda vladajuća SNS "ponovo priznala da je došlo do krađe izbora 17. decembra".

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda već je jednom odlagana 19. februara, jer nije bilo kvoruma za njeno održavanje.

Beograd i dalje bez vlasti, novi pokušaj konstituisanja u martu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Na neregularnosti tokom izbora 17. decembra ukazale su i strane i domaće posmatračke misije.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je posle izbora saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Nevladina međunarodna organizacija Fridom Haus (Freedom House) ocenila je da je Srbija zemlja u kojoj je najveći pad sloboda od svih država Evrope, a da je jedan od razloga za to upravo izbori i manipulacije.

Domaća posmatračka misija CRTA je ocenila da su migracije organizovane na dan izbora uticale na ishod rezultata u Beogradu.

U međuvremenu je Evropski parlament usvojio Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru.

U Rezoluciji je EP pozvao na nezavisnu istragu sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda i zbog navoda o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou.

Lokalni izbori u Beogradu održani su 17. decembra zajedno sa republičkim i pokrajinskim.

XS
SM
MD
LG