Dostupni linkovi

Konstituisano Sobranje, na Vladu će se pričekati


Sobranje jer konstituisano uz sve mere zaštite zbog korona virusa
Sobranje jer konstituisano uz sve mere zaštite zbog korona virusa

Tačno 20 dana nakon prevremenih parlamentarnih izbora u utorak (4. avgusta) konstituisan je novi saziv Sobranja Severne Makedonije, ali za sada ostaje neizvesno ko će formirati Vladu.

Takođe, izbor predsednika državnog parlamenta će pričekati sastavljanje koalicije za formiranje nove vlade, pa će i ta funkcija biti u skladu sa onim što partije dogovore o Vladi.

Prema Ustavu, predsednik države Stevo Pendarovski je dužan da doveri mandat za formiranje Vlade kandidatu partije ili partija koje imaju većinu u parlamentu.

On je nedavno rekao da će po konstituisanju parlamenta održati konsultacije sa političkim partijama, nakon čega će dodeliti mandat. Kako je najavio, mandat će dati predstavniku bilo koje od šest izbornih lista koje su osvojile poslanička mesta, a koji ga bude uverio da ima većinu od 61 poslanika u Parlamentu od 120 poslanika.

Mandatar zatim ima rok od 20 dana da formira Vladu, a kako nijedna partija nema većinu, slede pregovori o koaliranju.

'Prijateljski razgovori' o formiranju Vlade

Na prevremenim izborima 15. jula Socijaldemokratski savez (SDSM) je osvojio 46 poslaničkih mandata, VMRO DPMNE 44, Demokratska unija za integraciju (DUI) 15, koalicija Alijansa za Albance i Alternativa imaju 12 poslanika, Levica dva i Demokratska partija Albanaca (DPA) jednog poslanika.

Najveće partije, dosadašnja vladajuća partija SDSM i opoziciona VMRO DPMNE, su saopštile da će pokusati da naprave većinu za formiranje Vlade. Oni su najavili da će nakon konstituisanja parlamenta početi nezvanične razgovore oko formiranja Vlade, ali u javnosti je i pre toga bilo informacija da se vode "prijateljski razgovori" između partija.

"Uspostavljeni postizborni kontakti sa SDSM-om i drugim partijama su kolegijalni, prijateljski, inicijalni, svakako za dobrobit zemlje i njenih građana", saopštio je Artan Grubi, generalni sekretar DUI.

Potpredsednik SDSM-a i aktuelni premijer Oliver Spasovski je rekao da očekuje da njegova partija uskoro formira novu vladu.

"Razgovori sa drugim partijama će početi odmah nakon praznika", dodao je on.

Ostaje nejasno da li će DUI insistirati na njihovom uslovu o premijeru Albancu, što je bilo njihovo glavno predizborno obećanje (na fotografiji predizborni plakati DUI na temu premijera Albanca)
Ostaje nejasno da li će DUI insistirati na njihovom uslovu o premijeru Albancu, što je bilo njihovo glavno predizborno obećanje (na fotografiji predizborni plakati DUI na temu premijera Albanca)

Pitanje premijera Albanca

Dosadašnji partneri na vlasti, SDSM i DUI, zajedno imaju ukupno 61 poslanika, što je dovoljno za većinu za formiranje Vlade. Međutim, ostaje nejasno da li će DUI insistirati na njihovom uslovu o premijeru Albancu, što je bilo njihovo glavno predizborno obećanje.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je isto tako izjavio da će pokušati da formira Vladu. Ipak, on je pomenuo i drugu varijantu.

"Ne bih se iznenadio ako na jesen budemo imali nove prevremene parlamentarne izbore, ukoliko niko ne uspe da formira Vladu", rekao je Mickoski.

Pregovori do septembra?

Politički analitičar Dželjal Neziri kaže da će najverovatnije SDSM i njen lider Zoran Zaev početi pregovore sa DUI Alija Ahmetija.

"Druge partije Albanaca će najverovatnije ostaviti da DUI najpre vodi te pregovore, bar zvanično. Koliko će oni trajati i da li će moći da se te dve partije dogovore u razumnom roku, to je već drugo pitanje. Očekujem da pregovori traju do krajnjeg roka, a to je 5 septembar, kada bi Zaevu istekao mandat za formiranje Vlade", rekao je Neziri.

Parlament je raspušten 16 februara, jer su izbori bili zakazani za 12 april i od tada nije zasedao. Zbog pandemije COVID-19 izbori su bili odloženi za 15 jul.

Inače, konstitutivna sednica parlamenta se odvijala prema posebnim protokolima zaštite od korona virusa, koji su bili utvrđeni u koordinaciji sa Komisijom za zarazne bolesti. Zbog održavanja rastojanja između poslanika, sednica je održana u velikoj sali, a bile su obezbeđene zaštitne maske za sve poslanike.

Na ulazu u zgradu poslanicima, gostima i predstavnicima medija je bila merena telesna temperatura, a na svim ulazima u parlament su bila obezbeđena sredstva za dezinfekciju. Glasanje se odvijalo ručno, sa malim kartonima u različitim bojama.

XS
SM
MD
LG