Dostupni linkovi

Konstituisan novi saziv Skupštine Crne Gore, nije izabran predsjednik


Sa konstitutivne sjednice 28. saziva Skupštine Crne Gore u Podgorici
Sa konstitutivne sjednice 28. saziva Skupštine Crne Gore u Podgorici

Novi saziv Skupštine Crne Gore konstituisan je u četvrtak 27. jula, mjesec i po nakon održanih prijevremenih parlamentarnih izbora.

Na sjednici su verifikovani mandati poslanicima, ali nije izabran novi predsjednik parlamenta.

"Službi nije dostavljen nijedan predlog kandidata za predsjednika Skupštine", kazao je Milan Lekić, koji je kao najstariji poslanik predsjedavao sjednicom.

Nakon toga je Lekić prekinuo sjednicu, ne saopštivši kada će ona biti nastavljena.

Inače, ime kandidata za predsjednika Skupštine biće rezultat pregovora koje je prošle sedmice zvanično počeo Pokret Evropa sad, koji je na parlamentarnim izborima osigurao najviše, gotovo 30 odsto poslaničkih mjesta.

Sa konstitutivne sjednice u Podgorici
Sa konstitutivne sjednice u Podgorici

Izbori su održani 11. juna, gotovo deset mjeseci nakon što je Skupština izglasala nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića i više pokušaja da se sastavi nova vlast.

Nakon Pokreta Evropa sad, koji je osvojio 24 manata, lista na čelu sa Demokratskom partijom socijalista dobila je 21, prosrpska koalicija nedavno rasformiranog Demokratskog fronta 13 a dva mandata manje Demokrate i URA u zajedničkom nastupu.

Ostale stranke, uglavnom nacionalnih manjina, osvojile su jednocifren broj mandata.

Poslije konstitutivne sjednice, predsjednik države Jakov Milatović je kazao da će u ponedjeljak na Cetinju početi razgovore sa predstavnicima lista koje imaju poslanike u parlamentu kako bi odlučio kome će dodijeliti mandat za sastav Vlade.

"Vremena je dovoljno da se dođe do dogovora. Vjerujem da će se u trenutku kada dam mandat nazirati i način na koji će izgledati buduća vlada. Nadam se da će ona biti stabilna i reformska i da će odgovoriti svim izazovima, koji su veliki."

Mandatar ima rok od 90 dana da sastavi kabinet i program rada buduće Vlade. Ukoliko za to ne dobije podršku većine poslanika u parlamentu, biće raspisani novi prijevremeni izbori.

XS
SM
MD
LG