Dostupni linkovi

Konstituiran sedmi saziv Sabora


Konstituirajuća sjednica Sabora, 22.prosinca 2011.
Konstituirajuća sjednica Sabora, 22.prosinca 2011.
Uz nazočnost prvih ljudi hrvatske vlasti, znanosti, sindikata i vjerskog života u četvrtak je održana konstituirajuća sjednica sedmog saziva Hrvatskog sabora.

Prema rezultatima izbora održanih 4. prosinca, vladajuću većinu „Kukuriku koalicije“ (socijaldemokrati, narodnjaci, istarski regionalisti i umirovljenici) čini 80 zastupnika, a potporu im daje i svih 8 zastupnika nacionalnih manjina.

U oporbi je 47 zastupnika HDZ-a, 6 zastupnika desne Glavaševe stranke slavonskih regionalista, isto toliko laburista, dva zastupnika nezavisne liste umirovljenog katoličkog svećenika svećenika Ivana Grubišića, jedan HSS-ovac i jedna pravašica.

Za predsjednika Sabora jednoglasno je izabran socijaldemokratski političar Boris Šprem, po općoj ocjeni jedan od najboljih kadrova te stranke. Po naglascima iz prvog obraćanja na novoj dužnosti, jasno je da on Sabor ne razumije kao puku brbljaonicu i ukras izvršne vlasti.

„Nedavno je jedan kroničar napisao da je na dan izbora 4. prosinca vlast bila 12 sati u rukama naroda. Moramo biti duboko svjesni da ta vladavina naroda treba trajati cijelo vrijeme, a ne samo tih 12 sati, i to upravo preko najvišeg predstavničkog tijela ove zemlje – ovog Sabora kojeg danas inauguriramo“, kazao je Šprem.

Ovaj saziv Sabora mora stvoriti zakonodovni okvir za izlazak Hrvatske iz krize, najozbiljnije nakon ratnih vremena, najavio je Šprem:

„Morat ćemo odlučivati, a onda biti odgovorni ponekad i za nepopularne mjere, jer su one nužan ulog u budući boljitak. Moramo djelima pokazati da služimo građanima, da nismo vođeni osobnim, grupnim, korporacijskim, usko stranačkim ili ideološkim ciljevima. Time bismo izdali temelje našeg Ustava – sve ono što smo baštinili antifašističkom borbom i sve ono za što se borilo i ginulo u Domovinskom ratu, ratu kojeg nismo željeli, ali koji nam je nametnut i iz kojeg smo izišli kao pobjednici.“

I oporba se pita

Dosadašnja premijerka i izborna gubitnica, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor bit će jedna od petero potpredsjednika Sabora, drugi oporbeni potpredsjednik bit će potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks, a HDZ-u kao najvećoj oporbenoj stranci ide i mjesto šefa saborskog Antikorupcijskog vijeća.

Poslijepodne je Sabor održao prvu radnu sjednicu na kojoj je donio niz zakona nužnih za preustroj Vlade, koja će u petak predstaviti svoj program i sastav i
Zoran Milanović prima mandat od predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, prosinac 2011
Zoran Milanović prima mandat od predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, prosinac 2011
zatražiti povjerenje zastupnika. Mandatar nove Vlade Zoran Milanović iznio je svoja očekivanja od novog saziva Sabora:

„Povjerenje smo dobili na izborima. Vlada bi se trebala formirati sutra. Nadamo se da će ovaj Sabor voditi prema državi malo više reda, pravila i šansi, to uvijek želimo, prema tome uvijek stremimo. Nadam se da ćemo zajedno svi na tome raditi.“

On je dodao i kako se nada da će ovaj saziv Sabora voditi brigu i o prijedlozima oporbe.

„Oporba ne može viriti vlasti iz džepa jer inače nije oporba. Hoće li oporba biti konstruktivna, to je njezin izbor“, kazao je, te dodao:

„Dobre prijedloge vjerujem da nećemo odbacivati, ali vidjet ćemo - testirajte nas!“

Nimalo neočekivano, buduća prva dama oporbe Jadranka Kosor najavila je da oporbeni HDZ neće glasati za povjerenje Milanovićevoj vladi:

„Zar mislite da bismo mi trebali podržati Vladu koja – kao što vidite – do sada još nije pokazala svoj program? Mi ćemo taj program tek vidjeti na klupama. Očito da postoje dva...“
XS
SM
MD
LG