Dostupni linkovi

Konjic: Otvoren treći ciklus Bijenala


U Titovom bunkeru u Konjicu u petak je otvoren treći ciklus Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground koji će trajati do 26. oktobra.

Učestvuje 24 umjetnika iz Izraela, Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Rusije i Italije. Zemlje partneri u ovom ciklusu su Republika Albanija i Republika Austrija.

Direktor projekta Bijenala Edo Hozić kazao je da sa umjetnicnima prethodnih ciklusa Bijenala sada ukupno 96 umjetnika i 106 radova u nekadašnjem Titovom bunkeru u Konjicu.

Jedan među sudionicima na ovoj smotri savremene likovne umjetnosti je i Dante Buu, umjetnik je iz Crne Gore.

"Za ovo bijenale sam radio rad koji se zove 'Bratstvo' koji je tekstualna instalacija na kojoj piše 'Brate ti si moja sestra'. Rad je napravljen tako da ulazi u kontekst samog bunkera, da izgleda kao da je već oduvijek tu", ističe Dante Buu.

Tu je i albanski umjetnik Helidon Gjergji čiji je rad jedna instalacija u prostoru.

Elvedin Klačar, umjetnik koji živi na relaciji Sarajevo - Beč, kreator je rada "Slučaj sa predmetima" koji istražuje istoriju umjetnosti Bunkera.

Anton Lederer
Anton Lederer

"Ovo je važan projekat jer se svake godine širi, pojavljuju se novi umjetnici koji postavljaju svoje radove u bunkeru. Na taj način transformiramo ovaj prostor, u muzej vojno-umjetnički", kaže Anton Lederer, selektor Bijenala iz Austrije.

Da je D-0 ARK Underground idealan izložbeni prostor tvrdi i Leone Contini iz Italije koji navodi "pošto se bunker prikazuje kao nešto izlorirano, mi ustvari želimo pokazati da u nečemu izoliranom, ipak, žive organizmi".

"Umjetnički radovi su veoma dobri i sam Projekat po sebi je impresivan i specifičan, zato što to nigdje ne postoji u svijetu", ističe Adela Demtja, selektorica Bijenala iz Albanije.

Projekat Bijenale uvršten je u zvanični program obilježavanja 70-ogodišnjice UNESCO-a.

"Bitno je naglasiti da UNESCO podržava projekat Bijenala od 2009. godine jer smo uvidjeli vrijednost ovoga projekta, povezivanja umjetnika, ali i transformaciju jednog vojnog objekta u jedan novi kulturni objekat. To je nova sinergija nečega što je u prijašnjim vremenima bilo nemoguće", kaže Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a za Jugoistočnu Evropu.

  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG