Dostupni linkovi

Priča o Ivi Vitanović, Beograđanki, koja već nekoliko godina komentariše konjičke trke u Bihaću. Ona je jedina žena komentator konjičkih trka u ovom dijelu Evrope.


To je glas koji je proteklih godina postao prepoznatljiv i nezaobilazan i na bh hipodromima. Iva Vitanović iz Beograda jedina je žena u ovom dijelu Evrope koja uživo komentira konjičke trke. Gdje god dođe oduševi publiku kojoj je praćenje utrka galopera uz Ivin glas i komentare postalo dodatno zadovoljstvo.

„Postoji samo jedna komentatorka, u Velikoj Britaniji. Sve ostalo su ženski sportski novinari komentatori, ali na trkalištu samo jedna dama to radi. Morate da poznajete konja. Ako ne poznajete konje, nema vam pomoći. Zaglavićete se u dresovima, bojama – ništa niste uradili. Znači, morate da ih poznajete, a možete da ih poznajete samo ako ih volite.“, kaže Iva.

Iva Vitanović nije slučajno u konjičkom sportu jer ju je na beogradski hipodrom otac, koji je na poljoprivrednom fakultetu diplomirao upravo na američkom kasaču, počeo dovoditi odmah nakon njenog rođenja.

„Od 1994. godine, kao četrnaestogodišnja devojčica dolazim u štalski krug beogradskog Hipodroma, počinjem da vodim konje, da čistim konje, da vodim računa o njima, i to je bilo sve što si mogao u to doba da učiniš, ukoliko nisi imao dovoljno novca da imaš sam svog konja. U dvadesetdevetoj godini počinjem da jašem punokrvne engleske galopere i planiram da izjašem trku u 2011. godini. Trenerski posao mi ide vrlo dobro, s obzirom da sam dve trke dobila, jednom bila druga, što mislim da je vrlo dobar bilans.“

U međuvremenu je počela da komentira konjičke utrke. Startala je prije dvanaest godina u Kragujevcu, zatim Požarevcu, Karađorđevu, Beogradu, da bi se prije nekoliko godina njena komentatorska karijera proširila i van granica matične države.

„Ubrzo mi je ukazana velika čast i privilegija da komentarišem trke u Sarajevu i u Bihaću. Ja mislim da je moja zahvalnost prema organizatorima trka zbog toga što su mi pružili tu mogućnost da to činim i na internacionalnoj sceni zaista nemerljiva. Ja se zaista radujem pobedi svakog grla ovde, bez obzira odakle ono došlo. Potpuno je svejedno. Svi su oni heroji. Ovde su da bi zabavili publiku. Publika je tu da bi njima tapšala na kraju. Oni su jednostavno oni koji nas čine sretnim i zadovoljnima. Gde god da smo, konji nas prate, a konji su bića koja su zaista unikatna u prirodi. Jedini obrnuti proces evolucije koji je sa pet prstiju otišao na jednog, a služi da bi nama hranio sujetu.“

Za veći broj sportskih časopisa i televizijskih kuća piše specijalizirane i stručne tekstove o konjičkom sportu u ovom dijelu Evrope i svijeta, a njen se glas može čuti gotovo svakog vikenda na nekom od hipodroma na prostorima bivše države. Tako je bilo i na hipodromu Bakšaiške bare u Bihaću, gdje je publika, ko zna koji put za redom, osim u kvalitetnim utrkama, uživala i u Ivinim komentarima.

  • 16x9 Image

    Dženita Duraković

    Novinarstvom se bavi od 1993. godine. Prva novinarska iskustva stekla u Radio Bihaću gdje još uvijek radi kao novinar i urednik informativnog programa. Dopisnik redakcije Radija Slobodna Evropa iz Bihaća i BIRN-a za Unsko-sanski kanton.

XS
SM
MD
LG