Dostupni linkovi

Konjević, selo zaboravljeno nakon poplava


Poplave u Srbiji, maj 2014, ilustrativna fotografija
Mesec dana nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile čačanski kraj, meštani Konjevića, sela koje je najviše postradalo, ogorčeni su što ne samo da im se niko od lokalnih vlasti sve to vreme nije obratio da im pruže finansijsku pomoć, već i da ih pita kako su i da li im je nešto potrebno. U opoziciji kažu da novca za urgentnu pomoć ima i ne znaju zbog čega ona do sada nije raspoređena.

Konjevići su selo koje je u čačanskom kraju, uz Preljinsku Balugu, najviše postradalo tokom katastrofalne prirodne nepogode. Registrovana su 172 domaćinstva oštećena u poplavi. Meštani kažu da bi im bilo kakva novčana pomoć puno značila, ali ona je potpuno izostala.

"Ostali su mi samo zidovi i cevi od grejanja, ništa drugo. Niko da me obiđe, niko da vidi da mi je kuća kao obična štala. Živim na ulici sa kerovima", kaže meštanin Konjevića Vukosav Kovačević.

"Niko nije došao da nas obiđe, da nas vidi. Ni predstavnici mesne zajednice, ni predstavnici grada Čačka, baš niko. Neka formalna inspekcija je pršla, pogledala kakva je situacija i to je to", navodi Duško Tomić.

"Barem da je neko došao i pitao nas da li nam treba neka pomoć u novcu. Dali su pomoć u hrani i konzervama, ne može čovek krivo da kaže, ali to nije dovoljno", opominje Milisav Živanić.

"Gradonačelnik je prvi koji je trebalo da bude ovde. Bez obzira dobili ili ne dobili neku pomoć, ali dođi bar kaži nešto narodu", ističe Goran Marinković.

U domaćinstvima koja se nalaze blizu korita Čemernice potpuno su uništeni nameštaj, električni uređaji, stolarija, čitavo pokućstvo. Ljudi se žale da se na mnogo mesta u selu izlila kanalizacija i da se još uvek ne odnosi otpad i zatrovano seno. Oni koji nemaju sprat na kući, praktično nemaju gde da žive.

"U kući nas je 11 članova domaćinstva. Deca su rasturena, neki su u Čačku, neki u susednoj Rakovi. Dolazile su neke komisije, pisale nešto, ali nam niko nije ponudio žutu banku", naglašava Tomislav Karanac.

"Sa troje male dece i suprugom spavamo u jednoj sobi na spratu kod brata. Nas petoro spava u sobi na dušeku i na podu."

Boško Obradović
iz Dveri, najveće opozicione odborničke grupe u čačanskom parlamentu gradske čelnike pita zašto urgentna pomoć još nije prosleđena kada postoji novac na namenskom računu za donatore i na stavci stalne budžetske rezerve.

"Minimum 10 miliona dinara u ovom trenutku bi trebalo da postoji u budžetu grada Čačka koji bi mogli da se ulože u neku prvu pomoć. To nisu velike pare, ali u ovom trenutku ugroženim domaćinstvima I porodicama svaki novac je veliki", navodi Obradović.

Pomoćnik gradonačelnika Milan Bojović ističe da će već od srede, shodno upravo donesenom pravilniku grada, početi isplata hitne novčane pomoći u iznosu od oko 20.000 dinara za 100 najugroženijih domaćinstava u sedam sela koja su najviše postradala. On naglašava da je lokalna samouprava sve vreme bila uz ugrožene sugrađane.

"Konstantno smo tamo od prvog dana. Od 14. maja smo prisutni na terenu. Isporučeno je 580 kilograma brašna, 26.000 litara vode, 6.500 gotovih jela, oko 3.000 artikala kućne hemije, pašteta i mesnih narezaka oko 7.500 komada", podseća Bojović.
  • 16x9 Image

    Vladimir Nikitović

    U novinarstvu kao izveštač i reporter od 1994. Informativno-političkim novinarstvom bavi se od 1996. u redakciji čačanskog Ozon radija. Dopisnik Radija Slobodna Evropa od maja 2001. godine.

XS
SM
MD
LG