Dostupni linkovi

Zastupnički dom Kongresa SAD-a u subotu glasa o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu


Susret ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i prvog čovjeka Zastupničkog doma američkog Kongresa Mikea Johnsona u Washingtonu, SAD, 12. decembra 2023.
Susret ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i prvog čovjeka Zastupničkog doma američkog Kongresa Mikea Johnsona u Washingtonu, SAD, 12. decembra 2023.

Osigurana je ključna dvostranačka podrška Zastupničkog doma američkog Kongresa za planiranu pomoć od 95 milijardi dolara američkim saveznicima Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

To je postignuto tako što je američki predsjednik Joe Biden, iz Demokratske stranke, u srijedu podržao prijedlog prvog čovjeka Zastupničkog doma američkog Kongresa, opozicijskog republikanca Mikea Johnsona za odobravanje te pomoći.

Glasanje o paketu pomoći planirano je za subotu i Johnson je o tome u srijedu izvijestio republikanske zastupnike koji drže veoma tanku većinu u Zastupničkom domu.

Pomoć je prije nekoliko mjeseci odobrena u gornjem domu Kongresa, Senatu, da bi se potom "zaglavila" u Zastupničkom domu zbog protivljenja dijela republikanaca, najviše onih s krajnje desnice.

Zakonima iz paketa će "financirati interes američke nacionalne sigurnosti i saveznika u Izraelu, u indo-pacifičkoj regiji i Ukrajini", napisao je Johnson u poruci zastupnicima.

Ubrzo nakon što je objavio svoje prijedloge financiranja, prvi čovjek Zastupničkog doma dobio je srdačnu podršku od šefa države iz redova demokrata.

"Zastupnički dom mora usvojiti paket ove sedmice, a Senat će postupati ubrzo nakon toga", rekao je Biden i dodao: "Potpisat ću taj zakon smjesta kako bi se svijetu poslala poruka: Mi smo uz naše prijatelje i nećemo dopustiti Iranu ili Rusiji da ostvare uspjeh".

Johnson je imao velikih teškoća kako da taj paket iznese pred zastupnike.

Potom je izvijestio republikanske kolege da će paket biti podijeljen na tri dijela i da će se o svakom dijelu pojedinačno glasati, pri čemu će financijska pomoć odbrani Ukrajine biti strukturirana kao zajam podložan oprostu, uz pojačan nadzor nad načinom na koji se ta sredstva troše.

Međutim, odluka da se Ukrajini uopće pruži podrška razljutila je populističke konzervativce na desnom spektru Republikanske stranke u Zastupničkom domu, pa je novi poticaj inicijativa ultradesničarske zastupnice Marjorie Taylor Greene da Johnson bude opozvan, kao i njegov prethodnik Kevin McCarthy.

Johnsonu je potrebna podrška demokratskih zastupnika za proceduralne manevre kako bi se proveo u djelo njegov kompleksni plan o zasebnim glasanjima i ponovnom spajanju paketa u jedan zakon.

Kako bi dobio podršku demokrata, Johnsonov plan uključuje i davanje devet milijardi dolara humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze i drugima u svijetu.

XS
SM
MD
LG