Dostupni linkovi

Kongres SAD sprečio finansijsku blokadu federalnih institucija


Američki Kongres izglasao je 30. septembra zakon kojim se sprečava blokada vladinih institucija, samo nekoliko sati pre isteka roka za nastavak finansiranja federalnih agencija, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Predstavnički dom odobrio je meru za privremeno finansiranje vlade do 3. decembra sa 254 glasova za i 175 protiv, nakon što je usvojena u Senatu uz podršku 65 glas podrške dok je 35 bilo protiv. Za pomenuti zakon glasalo je osim većinskih demokrata u oba doma i deo republikanskih kongresmena.

I demokrate i republikanci žele da izbegnu blokadu vladinih institucija, što obično znači da se stotine hiljada državnih službenika šalje kući, a federalne agencije zatvaraju. Ured Kongresa za budžet procenio je da je poslednje gašenje 2018-19. izazvalo gubitak od 11 milijardi dolara.

U četvtrak veče usvojeni zakon takođe uključuje 6,3 milijarde dolara za pomoć avganistanskim izbeglicama i 28,6 milijardi dolara za pomoć područjima koja su pretrpela posledice prirodnih nepogoda i požara.

Ranije ove nedelje, demokrate su, na insistiranje republikanaca, bile prinuđene da odustanu od dela zakona koji bi vladi omogućio da se dodatno zaduži da bi nastavila da ispunjava svoje finansijske obaveze.


Povećanje praga zaduživanja do sredine oktobra ključno je za izbjegavanje finansijske krize i ekonomske recesije, rekla je ove sedmice ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) članovima Kongresa.

Nakon što je otklonjena pretnja od blokade vladinih institucija, demokrate sada mogu da se usredsrede na povećanje gornje granice duga i usvajanje infrastrukturnog plana od 1,2 hiljade milijarde dolara i plana potrošnje od 3,5 hiljade milijardi dolara.

Predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i njegove demokrate pokušavaju da pregovaraju o usvajanju ovih akata bez podrške republikanaca.

Gornja granica duga je ključna da bi se osiguralo da vlada može da nastavi da pozajmljuje novac, a dva zakona o potrošnji su centralna za Bajdenovo nasleđe. Ovim aktima se predviđa podizanje poreza korporacijama i bogatim Amerikancima a prikupljeni novac bi se koristio za proširenje vladinih programa zdravstvene zaštite, obrazovanje i za druge namene.

Bela kuća je saopštila da se ovim zakonima neće samo finansirati socijalni programi, već da će oživeti putevi i aerodromi u zemlji i podržati mere protiv klimatskih promena.

Ali, postoji rizik da oba zakona ne prođu u Kongresu zbog sukoba između progresivnih i umerenih demokrata. Progresivno krilo upozorava da će glasati protiv zakona o infrastrukturi ako se ne postigne dogovor o socijalnoj potrošnji i zakonu o borbi rpotiv klimatskih promena.

Republikanci su saopštili da neće podržati plan potrošnje jer ne žele da učestvuju u socijalnim reformama demokrata.

Lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) optužio je demokrate da pokušavaju "izvuku novac iz džepova ljudi (i) potroše ga na socijalizam".

XS
SM
MD
LG