Dostupni linkovi

Osam pripadnika mirovnih snaga UN-a poginulo u padu helikoptera u Kongu


Helikopter UN-a u Kongu, ilustrativna fotografija
Helikopter UN-a u Kongu, ilustrativna fotografija

Osam pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, šest Pakistanaca, jedan Rus i jedan Srbin, poginuli su kada se njihov helikopter srušio tokom misije u Demokratskoj Republici Kongo saopštili su Ujedinjene nacije i pakistanski zvaničnici 29. marta.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonio Guterres potvrdio je smrt i naveo nacionalnost svih osam žrtava.

Pakistanska vojska saopštila je da je helikopter bio u izviđačkoj misiji i da tačan uzrok pada još nije utvrđen. Dodaje se da je među ubijenima šest pakistanskih vojnika.

Pakistanski premijer Imran Khan izrazio je "duboki osjećaj šoka i tuge", saopštio je njegov ured, odajući počast mirovnim naporima oružanih snaga zemlje.

Vojne vlasti Konga saopštile su da su pobunjenici M23 "oborili" helikopter. Ali grupa je odbacila optužbe, tvrdeći da je vojska Konga odgovorna za nesreću.

Misija UN za stabilizaciju u Kongu ranije je saopštila da su "izgubili kontakt" sa jednim od svojih helikoptera dok je bio u izviđačkoj misiji u regiji Rutshuru u provinciji Sjeverni Kivu, gdje se snage Konga bore protiv pobunjenika M23.

Helikopter je bio jedan od dva koja su obavljala misiju UN-a, navodi se u saopštenju vojske Konga, u kojoj se navodi da je helikopter oboren 28. marta.

Misija tima u oborenom helikopteru je bila da procijene kretanje zajednica koje su pobunjenici napali kako bi se koordinirala humanitarna pomoć.

Vojska Konga optužila je Ruandu da podržava oružanu pobunu na istoku zemlje. Kigali negira optužbe, a glasnogovornik M23 Willy Ngoma je u video poruci rekao da je pokret isključivo kongoanski i da nije primio nikakvu pomoć od bilo koje susjedne zemlje.

Glasnogovornik guvernera Sjevernog Kivua rekao je u izjavi od 28. marta da je M23 "podržan odbrambenim snagama Ruande, (RDF) izvršio upade i napao položaje" vojske prethodne noći.

U prilog optužbi, general Sylvain Ekenge je rekao da su dva ruandska vojnika uhapšena tokom napada. Ambasador Ruande u Kongu rekao je da su dvojica muškaraca uhapšena prije više od mjesec dana i da nisu navedeni vojnici.

XS
SM
MD
LG