Dostupni linkovi

Uoči Parade ponosa, koja je zakazana za 28. septembar, i ovog puta je nepoznanica da li će taj skup biti održan. Dok vlast pravi bezbednosne procene, organizatori tvrde da nema ni jednog razloga da se opet zabrani šetnja Beogradom.

Desetak dana pred Nedelju ponosa u Beogradu održava se međunarodna konferencija o LGBT pravima na kojoj učestvuju i parlamentarci iz Evropske unije.

Sa tog događaja Kristof Štreser, predstavnik Vlade Nemačke za ljudska prava, poručio je da bi održavanjem Parade ponosa Srbija poslala pozitivan signal.

Kristof Štreser
Kristof Štreser

"Ne znam kakve bi posledice imalo neodržavanje Parade ponosa na evropske integracije Srbije, ali ako bi se ona dogodila to bi za Evropsku uniju bio znak da je ova država spremna da garantuje ljudska prava o kojima se pregovara u poglavljima 23 i 24, ali i poštovanje svojih zakona i Ustava. Slika koja je iz Srbije otišla 2010, kada je tokom Parade bilo nasilja na ulicama, nije dobra, to je loše za imidž zemlje i za Srbiju je bolje da je što pre promeni.", smatra Štreser.

Prethodni pokušaji da se organizuje šetnja Beogradom, kojom se u svetu ukazuje na jednaka prava svih članova društva, propali su a neke od njih obeležili su napadi ekstremista na pripadnike LGBT zajednice i policiju. Predstavnici organizacionog odbora Parade ponosa u Beogradu sastali su se sa Jadrankom Joksimović, ministarkom zaduženom za evropske integracije, koja je izjavila da država mora da stvori uslove za održavanje tog skupa.

Jovanka Todorović, iz Labris-a, kaže da postoje svi uslovi da se u Beogradu održi Parada ponosa i da LGBT organizacije očekuju da se ovog puta to konačno i dogodi.

Jovanka Todorović
Jovanka Todorović

“Skup je prijavljen i sva dokumenta su pribavljena. Sa te strane sve je ok, sve se odvija kako treba, trebalo bi sve da bude uredu. Nema nijednog razloga da bude zabranjena. Ukoliko vlast ipak zabrani Paradu ponosa to će biti znak da ne postoji politička volja da se to dogodi i da država ne želi da poštuje sopstvene zakone i ustav. To bi bila vrlo ružna poruka.” , upozorava Jovanka Todorović.

Do sada su u Srbiji zabranjene četiri Parade ponosa, posle čega su se organizatori žalili Ustavnom sudu Srbije koji je doneo odluku da je prekršeno pravo na slobodu okupljanja. Evropski političari i parlamentarci sa vlastima u Srbiji razgovaraju oko održavanja ovogodišnje Parade ponosa a, kako je najavljeno, ti kontakti biće nastavljeni do 28. septembra.

Klaus Jetz, iz nemačke Hirchfeld Eddy fondacije koja se bavi ljudskim pravima, poručio je sa konferencije u Beogradu da diskriminacije ne sme biti.

“Svi, pa svakako i LGBT zajednica, moraju da imaju jednaka prava. To je naravno važno i za evropske integracije Srbije. Ako policija može da obezbedi fudbalsku utakmicu Partizan-Zvezda, ili Srbija-Hrvatska, onda može da obezbedi i jedno mirno okupljanje. To je samo pitanje političke volje. Ljudska prava su univerzalna i ona moraju biti poštovana svuda u svetu, u Srbiji, u Nemačkoj, u Afričkim zemljama...”, podvukao je Jetz.

Nedelja ponosa trebalo bi da bude održana od 22. do 28. septembra u Beogradu, a za poslednji dan ove manifestacije najavljena je šetnja od zgrade Vlade Srbije do Skupštine grada.

Jovanka Todorović zaključuje da nije dobro što se u javnosti održavanje Parade ponosa prezentuje kao jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

“To stvara gorak ukus u ustima. Takođe, to podstiče veće nasilje prema LGBT osobama od strane onih koji su protiv njih i protiv Evrope. Ne treba to stavljati u isti koš. Ali svakako jeste povezano. Evrointegracije neće stati ukoliko se parada zabrani, ali će biti veliki minus ukoliko ne bude održana.”

Parada ponosa 2014. bila je zakazana za 31. maj ali su je organizatori odložili zbog katastrofanih poplava u Srbiji.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG