Dostupni linkovi

Konferencija u Sarajevu: Napredak je jedina opcija za region


Saša Toperić, Daniel Hamilton,Patrick S. Moon, Michael Haltzel, Samir Arnautović na konferenciji za novinare povodom početka konferencije, Sarajevo, 12. jun 2011.
Saša Toperić, Daniel Hamilton,Patrick S. Moon, Michael Haltzel, Samir Arnautović na konferenciji za novinare povodom početka konferencije, Sarajevo, 12. jun 2011.
Konferencija Zapadni Balkan "Napredak, stagnacija ili regresija"otvorena je u nedjelju uveče u Sarajevu.

"Obećanje da će BiH biti dio evroatlantskih integracija nije zaboravljeno, ali je ostalo da svoj dio dogovora ispuni vlast od koje to očekuju građani," kazao je tokom otvaranja konferencije Daniel Hamilton izvršni direktor Centra za tranatlantske odnose pri Univerzitetu Johns Hopkins koji je i jedan od organizatora.

Hamilton: Obećanje da će BiH biti dio evroatlantskih integracija nije zaboravljeno, ali je ostalo da svoj dio dogovora ispuni vlast.
Iako je inicijativa o njenom održavanju došla izvana jasno je da postoji interes da se SAD i EU jače angažuju na području Zapadnog Balkana. Nakon 11. septembra 2001. pažnja SAD i velikih sila bila je usmjerena drugdje, ali se vrijeme je da se Zapadni Balkan vrati na radar SAD i EU, kazao je Michael Haltzel, viši stručni saradnik Centra, pojašnjavajući svrhu konferencije.

Tim prije što je, navodi Haltzel, došlo do zabrinjavajućih trendova i nejednakog napretka u regionu.

Da stagnacija ili regresija ne mogu biti fokusom naglasio je američki ambasador u BiH Patrick Moon, jer nakon godina stagnacije samo napredak može biti opcija.

Vraćen fokus na regiju

Moon je ocijenio kako je za bh lidere osnovni zadatak uspostava vlasti, te da se "neslaganja odnose na detalje, a ne na suštinu" oko koje se svi slažu.
Otvaranje konferencije o Zapadnom Balkanu, Sarajevo, 12. jun 2011.

"Najvažniji zadatak lidera u ovom trenutku je formirati vlast na državnom nivou kako bi počela sa radom i ponovno aktivirala reformski dnevni red", između ostalog je kazao Moon.

Parafrazirajući načelnika New Yorka tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka Fiorella LaGuardiu koji je kazao kako "ne postoji razlika između načina na koji republikanac ili demokrata skuplja smeće".

Moon je naveo kako velika većina reformi koje su potrebne za napredak ne utiču na etnički interes konstitutivnih naroda, te da nema srpskog, hrvatskog ili bošnjačkog načina kojim se reguliše transport opasnih materija, popis stanovništva, pitanje državne imovine ili prihvatanja međunarodne pomoći.

Učesnici su podsjetili i na pismo podrške koje je uputio potpredsjednik SAD Joseph Biden te učešće pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evorazijske poslove Philipa Gordona, na Konferenciji što je jedan od znakova kako je fokus ponovno vraćen u ovu regiju.
XS
SM
MD
LG