Dostupni linkovi

Bil Klinton: Region treba insistirati na sličnostima


Konferencija u Bečićima, 22. maj 2011.
Konferencija u Bečićima, 22. maj 2011.
Evropska unija je zajednička perspektiva zemalja regiona, ocijenili su bivši predsjednici Slovenije, Hrvatske i Crne Gore Milan Kučan, Stjepan Mesić i Milo Đukanović na panelu inauguralne konferencije „Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope”, na kojoj je specijalni gost bivši američki predsjednik Bil Klinton.

Govoreći o ključnim izazovima sa kojima se region suočava, Milo Đukanović je kao otvorena pitanja izdvojio Bosnu i Hercegovinu, odnos Srbije i Kosova, te Makedoniju.

„Međunarodna politika se nije proslavila po pitanju Bosne, jer je poslednjih godina više vremena trenirala strogoću nego radila na jačanju institucija kako bi preuzele odgovornost. Dio odgovornosti leži svakako i na bosansko-hercegovačkom društvu, ali smatram da je u tom dijelu međunarodna zajednica podbacila“, kazao je Đukanović, koji je ocijenio da je u odnosima Srbija – Kosovo postignut određeni pomak.
Đukanović: Važno je za cijeli region da Srbija kao najveći vagon u regionalnoj kompoziciji koja se kreće ka Evropi, bude ako ne na čelu, a onda pri početku te kompozicije.

„Region treba pomoći prevazilaženju problema na relaciji Srbija-Kosovo, i pomoći Srbiji da shvati da je Kosovo nezavisno i da se mora okrenuti svojoj evropskoj budućnosti. Važno je za cijeli region da Srbija kao najveći vagon u regionalnoj kompoziciji koja se kreće ka Evropi, bude ako ne na čelu, a onda pri početku te kompozicije“, rekao je Đukanović.

Bivši predsjednik Crne Gore je ocijenio i da je od regionalne važnosti da Makedonija što prije uđe u NATO savez.

„Mislim da se minimizira problem koji postoji u Makedoniji, jer nije problem samo u velikosrpskom nacionalizmu, postoje i drugi nacionalizmi“, kazao je Đukanović.

Govoreći o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je ocijenio da je potrebno dograditi Dejton ili dograditi Ustav te zemlje.

„Iluzije onih koji misle da se entiteti mogu pretvoriti u države, moraju nestati i zato treba dograditi Dejton ili dograditi Ustav Bosne i Hercegovine“, kazao je Mesić i dodao da je iz Zagreba poslata jasna poruka Hrvatima u BiH da se moraju okrenuti državi u kojoj žive i tamo ostvarivati svoja prava, no da slična poruka Srbima u BiH još nije stigla iz Beograda.

Klinton: Molim se da BiH prevaziđe razlike

Govoreći o perspektivi zajedničkog življenja država Balkana u Evropi, bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan je kazao da je proces pristupanja Evropskoj uniji dvosmjeran.
Bil Klinton na konferenciji u Bečićima, 22. maj 2011.


„Ako sada postavljamo pitanje kako ćemo zajedno živjeti u jednoj državi, na primjer Bosni i Hercegovini, kako ćemo onda zajedno živjeti u Evropskoj Uniji? To je vrlo osjetljivo pitanje i u samoj EU, i to je po meni jedan od razloga da se nekako suzdržava odgovor na pitanje kojim će tempom EU ući na Balkan. Jer je to dvosmjerna cesta – obično se postavlja pitanje kojim će tempom države Balkana ući u EU, ali je isto tako za mene značajno pitanje kojim će tempom EU ući u te države“, rekao je Kučan.

Na konferenciji koja je održana u hotelu Splendid u Bečićima, uvidno izlaganje imao je bivši predsjednik SAD Bil Klinton, koji je ocijenio da je Crnoj Gori i Balkanu neophodna integracija i saradnja kroz članstvo u NATO i EU.

„Treba insistirati na sličnostima, a ne na razlikama koje postoje u regionu.Vjerujem da treba da nastavite da radite na internoj integraciji, jer bez saradnje i integracije nema ni ekonomskog progresa”, kazao je Klinton u uvodnom izlaganju i dodao da su "barijere za izgradnju regiona, Evrope i svijeta stavovi u kojim se insistira na razlikama, umjesto na osjećaju zajedničke sudbine".

U tom kontekstu pomenuo je aktuelnu sitaciju u Bosni i Hercegovini, i dodao da se "moli da ta zemlja prevaziđe razlike i krene dalje".

Klinton je govor završio lapusom jer je umjesto Crnoj Gori kao domaćinu konferencije, poželio ”lijepu perspektivu Makedoniji”.

Konferencija "Balkanska inicijativa za jačanje društava Jugoistočne Evrope" održava se pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore i Atlas fondacije.

Osim panela na političke teme pod motom "Dvije decenije kasnije - naučene lekcije, nove ideje i zajedničke vrijednosti", organizovan je i panel o ”Privatno-javnom partnerstvu i investiranje u zajedničku budućnost ”.
XS
SM
MD
LG