Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šefovi policija za još tješnju suradnju


Foto: Midhat Poturović
Pod nazivom 'Balkanska ruta – jučer, danas, sutra' u Zagrebu je održana Četvrta konferencija ministara unutarnjih poslova zemalja regije na kojoj je dogovorena još tješnja suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala i trgovine opojnim drogama.

Konferenciju je otvorila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, a ministri i državni tajnici iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Hrvatske, potpisali su i zajedničku izjavu.

Nijedna zemlja na ovim prostorima ne smije biti oaza za sakrivanje od pravde, treba ukloniti pravne prepreke za međusobno izručivanje kriminalaca i , bez obzira na političke odnose među državama regije, policijska suradnja ne smije oscilirati - istakao je ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Tomislav Karamarko, ističući vrlo dobru suradnju hrvatske i srbijanske policije oko ubojstva novinara i vlasnika Nacionala Ive Pukanića.
Tomislav Karamarko, Foto: www.vlada.hr

„Taj slučaj je ilustrativan baš u onom smislu kako mi želimo da ti odnosi i ta suradnja bude-otvorena i jedna potpuna razmjena informacija,“ kazao je on.

Ministar sigurnosti BiH, Sadik Ahmetović, kazao je kako se protiv Bojana Gudurića, jednog od optuženih za ta ubojstva koji se sam predao u Banja Luci, neće voditi postupak u BiH, a sud će odlučiti kojoj će zemlji biti izručen.

„Vjerojatno će biti izručen Hrvatskoj, ali treba, ipak, sačekati odluku suda,“ rekao je Ahmetović.

Ideja za formiranje Regionalnog centra


Velik su dio današnjeg sastanka u Zagrebu šefovi policija 6 država posvetili su problemu trgovanja drogom. Istaknuto je da je ' balkanska ruta' ona po kojoj u Zapadnu Europu stiže najveći dio opojnih droga. Čak 80 posto heroina iz Afganistana i Pakistana, kazao je srbijanski ministar Ivica Dačić, putuje prema Zapadu upravo 'balkanskom rutom', a i najveći broj ljudi koji se bave prodajom kokaina iz Latinske Amerike potječu, kaže, s ovih prostora.
Ivica Dačić

Smatra da bi za mnoge kriminalne slučajeve u regiji trebalo organizirati i zajedničke istraživačke timove i provoditi zajedničke istrage.

„Postoji i ideja da se formira jedan Regionalni centar koji bi bio operativne prirode za razmjenu tih operativnih informacija vezanih za organizovani kriminal,drogu,terorizam,“ rekao je on.

Pročitajte i ovo:
Sporazum Hrvatske i BiH omogućuje hapšenja odbjeglih osuđenika
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG