Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora u potpunosti sarađuje sa Interpolom


Foto: Jasna Vukićević
U Budvi je počela regionalna evropska konferencija Interpola na kojoj učestvuje 250 delegata iz evropskih država članica te međunarodne policijske organizacije. Na konferenciji, koja će trajati do 28. maja biće riječi o transnacionalnom kriminalu i podršci i koordinaciji u pronalaženju bjegunaca.

Crna Gora u potpunosti razmjenjuje informacije s Interpolom o svim kriminalnim radnjama, ocijenili su čelnici policijske organizacije.

"Crna Gora je u potpunosti opredijeljena razmjeni informacija o svakoj vrsti kriminalnih djela uključujući i pranje novca i finasiranje terorizma. Učešće Crne Gore je aktivno i jedan od naših projekata se zove Besa, koji obuhvata sve zemlje bivše Jugoslavije. Na osnovu razmjena informacija o krivičnim djelima, Crna Gora je jedan od najaktivnijih učesnika u ovom projektu. Dakle, organi Crne Gore su posvećeni ovoj saradnji i pružaju nam sve neophodne podatke u toj saradnji", kaže Julija Vedimu, regionalnu direktorku Interpola.

Zvaničnici Interpola odali su priznanje Crnoj Gori u saradnji u otkrivanju i hapšenju članova grupe "Pink panter" jedne od navećih i najorganizovanijih kriminalnih grupa, koja operiše na šest kontinenata.

"Ova grupa djeluje na šest kontinenata. Sve zemlje su posvećene razmjeni informacija i obavještajnih podataka i vidjeli smo u maju da je uhapšen kriminalac u Italiji i da je ovdje takođe, uhapšen jedan kriminalac koji su članovi Pink pantera. I tu vam je dobar primjer da ta saradnja može da funkcioniše, ukoliko postoji spremnost da se razmjenjuju podaci."

Otvarajući konferenciju, premijer Milo Đukanović ocijenio je da je Crna Gora svojim rezultatima u saradnji sa Interpolom jasno pokazala spremnost na

saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala.

Milo Đukanović u Budvi,26.05.2010. Foto: Savo Prelević


"Jačanje saradnje u svim segmentima u oblastima pravde, slobode i sigurnosti je imperativ današnjice, a jedna od ključnih pretpostavki za ostvarivanje tog cilja je jačanje vladavine prava i izgradnja nacionalnih, pravosudnih i policijskih organa. Ovo smatram posebno relevantnim za region koji je, pod uticajem konflikata i ratnih zbivanja na kraju prošlog vijeka, postao plodno tlo za djelovanje raznih kriminalnih grupa. To dodatno potencira značaj regionalne saradnje i pune integracije regiona u Evropsku Uniju i NATO. Rezulati Interopolovog biroa u Podgorici i policije tokom nepune četiri godine djelovanja u okviru ukupnog napretka Crne Gore na evropskoj i evroatlantskoj integraciji, jasno demonstriraju našu političku odlučnost i sposobnost da preuzmemo sve obaveze koje proističu iz članstva u Interpolu i damo svoj doprinos u borbi protiv transnacionalnog kriminala i finasiranja terorizma i drugih prijetnji po bezbjednost"
, rekao je Đukanović.

Direktor policije Veselin Veljović kaže kako se Crna Gora prepoznaje kao jedna od najbezbjednijih država u regionu. Veljović se založio za ustavne izmjene kako bi se ojačala međunardona saradnja u borbi protiv kriminala i ekstradiciji lica.

"Tokom svog rada u nepune četiri godine biro Interpola u Podgorici ostvario je značajne rezultate. Istakao bih aktivnosti na lociranju i pronalaženju 115 lica za kojima su nacionalnih birou drugih država raspisali međunardone potjernice zbog teških krivičnih djela. Tako je tokom 2009. crnogorska policija ostvarila najbolje radne rezultate u posljednjih deset godina i Crna Gora se prepoznaje kao jedna od najbezbjednijih država regiona. Potrebu na jačanju regionalne policijske saradnje vidim isključivo u profesionalnoj komunikaciji. Cijenim da je veoma važno sagledati mogućnosti i inicijative izmjene ustavne i zakonske regulative i ustupanja predmeta pravosudnim organima država u kojima se nalaze potraživana lica"
, rekao je Veljović.

XS
SM
MD
LG