Dostupni linkovi

Konferencija u Sarajevu: Hag je jasno ustanovio genocid u Srebrenici


Theodor Meron na konferenciji „Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u Bosni i Hercegovini“

Genocid u Srebrenici nije bio spotan čin, a u nekoliko presuda zločincima potvrđeno je da je postojao plan najviših organa vlasti da se zločin počini, rečeno je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji „Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u Bosni i Hercegovini“.

Na prvoj konferenciji koju organizuju udruženja žrtava i svjedoka genocida, sudjeluju najistaknutija imena uključena u proces istraživanja i procesuiranja genocida u BiH, tužioci i porodice žrtava.

Nakon dvadeset godina od kada je počinjen genocid u Srebrenici, došlo je vrijeme da se sumira šta su međunarodni i lokalni sudovi uradili u istraživanju, dokumentiranju i krivičnom procesuiranju genocida.

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron istakao je kako je do sada postojao veliki broj presuda u Hagu po optužbi za genocid.

„Iako neki i dalje raspravljaju o tome šta se desilo u Srebrenici, niko ne može poreći da su sudije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu ustanovile da strašna nedjela počinjena tamo predstavljaju genocid. Citiram riječi Krstićevog žalbenog vijeća: Među najgnusnijim zločinima koje ovaj sud ima zadatak osuditi, akt genocida zahtijeva posebnu osudu i predstavlja sramotu. Ovaj zločin je užasavajući u svojoj prirodi. Njegovi izvršioci su odlučili istrijebiti cijelu jednu grupu ljudi. Oni koji su sprovodili genocid odlučili su lišiti te ljude njihovih života, nacionalnosti i religije. Ovo je zločin protiv cijelog čovječanstva. Žalbeno vijeće jednoglasno je masakr u Srebrenici nazvalo pravom rječju, genocidom. Oni koji su odgovorni moraju biti kažnjeni i njihovi slučajevi bit će primjer onima koji se u budućnosti odluče učiniti sličnu stvar“, rekao je Meron u uvodnom govoru na međunarodnoj konferenciji.

Serge Brammertz na konferenciji u Sarajevu, foto: Dražen Huterer
Serge Brammertz na konferenciji u Sarajevu, foto: Dražen Huterer

Patnje žrtava traju već 20 godina, kaže Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa“. Poručila je da pravo i pravda trebaju biti dostižni svakom čovjeku:

„Ne smije se zaboraviti da svaki zločin ima dva imena, ali i dva prezimena. Jedan zločinac, jedna žrtva. Nemojte zaboraviti žrtvu u progonu zločinaca. Vaša optužnice i vaša presuda i naša optužnica i naša presuda. Nemojte dozvoliti da žrtva bude važna samo onda kad treba da svjedoči“, poručila je Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa“.

Šef Delegacije EU u BIH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark rekao je da je EU spremna da i dalje podržava pravosudne institucije da rade na procesuiranju ratnih zločina.

„Žrtve trebaju biti prepoznate i podržane od strane vlasti. Stanovnici ove zemlje trebaju se suočiti i otvoreno govoriti o onome šta se desilo i šta je urađeno. Kao što je Evropski parlament u rezoluciji naglasio – nema pomirenja bez istine“, rekao je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

„Mi smatramo da je Haški tribunal mogao uraditi mnogo više, ali istovremeno, da nije bilo Tribunala ne bi bilo nijedne presude za genocid. Očekujemo da će u narednom periodu to biti puno bolje, naročito nakon presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, jer smatramo da ćemo kroz te presude dobiti satisfakciju za ono što je ranije propušteno. Očekujemo da ćemo i kroz presudu za učešće Srbije u ratu u BiH dobiti određenu satisfakciju“, rekao je Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Učesnici skupa su poručili da negiranje genocida nikada ne smije biti prihvaćeno, te da sve žrtve zaslužuju poštovanje.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG