Dostupni linkovi

Konferencija u Dubaiju: Borba za kontrolu interneta


Ilustracija
Ilustracija
U Dubaiju u ponedjeljak počinje konferencija Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji (ITU) na kojoj se očekuje da će u narednih 12 dana dominirati rasprava o upravljanju internetom i zahtjevi da se uvedu nacionalne kontrole nad mrežom.

Hamadoun Toure, generalni sekretar ove UN -ove agencije, navodi da je cilj konferencije u Dubaiju da podstakne obavezujući globalni sporazum o tome na koji način da telekomunikacione kompanije komuniciraju preko granica.

"Svijet ima priliku da trasira put ka globalnom društvu znanja. Preko 1.500 delegata iz cijelog svijeta -uključujući predstavnike nacionalnih vlada, stručnjake iz ove oblasti i organizacija civilnog društva – sastaju se u Dubai World Trade Centru da bi razmotrili novi set međunarodnih telekomunikacijskih propisa", kaže Toure.

Prijedlozi su prema onome što je najavljeno veoma različiti.

Neke zemlje žele ograničiti globalna regulatorna ovlaštenja ICANN-a, kompanije koja je licencirana od strane američkog State Departmenta da koordinira tehničke aspekte interneta kao što su imena domena i internet protokol adresa.
Hamadoun Toure na konferenciji za novinare tokom skupa u Dubaiju, 3. decembar 2012.
Hamadoun Toure na konferenciji za novinare tokom skupa u Dubaiju, 3. decembar 2012.

Neke zemlje učesnice očekuje da će pritisnuti ITU da preuzme upravljanje Internetom. Među tim zemljama su i one koje žele oporezovati kompanije poput Googlea za slanje podataka u njihove države, kao i autoritarni režimi koji žele veću kontrolu nad internetom.

U medije je procurio ruski nacrt prijedloga poziva za suvereno pravo "za regulisanje nacionalnih segmenata."

Prijedlog iz 17 arapskih zemalja poziva na tehničke promjene koje bi mogle ugroziti anonimnost političkih disidenata na mreži.

S druge strane su Sjedinjene Države, Evropska unija, Kanada i kompanije poput Googlea koje se protive novim ograničenjima interneta.

Toure odbacuje kritičare koji tvrde da ITU-ova istorijska uloga na koordinisanju svjetskih telefonskih sistema ovu organizaciju ne kvalifikuje za upravljanje Internetom.

Alan Woodward, profesor Cyber sigurnosti na University of Surrey, kaže da je rasprava ključna za očuvanje otvorenog i globalno povezanog interneta.

"Pod upravljanjem, mi ne mislimo na one koji uspostavljaju zakone. Riječ je o tome ko postavlja standarde – ko odlučuje o stvarima poput adresa i imenovanja konvencija. Nešto od toga možda ne zvuči naročito važno. Ali jedan od razloga što internet zapravo radi na globalnom novou je da postoji samo jedna grupa koja u ovom trenutku obavlja sve to – a to je u osnovi ICANN. Ako to bude podijeljeno na različite zemlje koje će to raditi po svojim pravilima, završićemo s Internetom učinkovito fragmentirnim", rekao je Woodward.

Googleov glavni promotor Interneta Vint Cerf, bivši predsjednik ICANN-a i bivši potpredsjednik Google-a, upozorava da bi međunarodni telekomunikacijski propisi mogli biti izmijenjeni na konferenciji u Dubaiju na način koji direktno utiče na to kako će se internet dalje razvijati i funkcionisati.

"Internet je pod napadom na različite načine. Mnoge zemlje ga vidi kao prijetnju - naročito one zemlje koje su zabrinute zbog slobode izražavanja. Više od 40 zemalja u svijetu na neki način cenzuršu internet", navodi Cerf.

Cerf kaže da bi Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS) i njene članice trebale biti u mogućnosti da se uključe u aktivnosti u Dubaiju. On je pozvao na "otvorenost i transparentnost" tokom konferencije u Dubaiju.

Zagovornici slobode Interneta kažu da strahuju da će rasprave biti zatvorena za sve, osim predstavnike vlasti, a ITU će samo objaviti zaključke na kraju konferencije postignute bez učešća privatnog sektora, tehničkih stručnjaka ili civilnog društva.
XS
SM
MD
LG