Dostupni linkovi

Koncesije na hrvatske autoceste: Rizici javni, koristi i profiti privatni


Sindikalisti i aktivisti uručuju Vladi zahtjev za objavom dokumentacije o koncesiji za auto ceste
Svih pet sindikalnih središnjica i udruge civilnog društva zatražili su od hrvatske Vlade da objavi dokumente o davanju hrvatskih autocesta u koncesiju. Zbog manjka u proračunu i velikih rata za otplatu kredita kojima su autoceste izgrađene, Vlada želi autoceste dati na koncesiju na 30 do 50 godina. Sindikati i nevladine udruge traže da se o tom pitanju odluči na referendumu.

Radi se o velikim novcima, a tu je onda i velika mogućnost od korupcije, i Vlada treba objaviti sve dokumente o planiranom davanju autocesta u koncesiju, upozoravaju sindikati i nevladine udruge.

„Jer u suprotnom, ukoliko se taje ovi dokumenti, to dodatno pobuđuje sumnju da se nešto muti ispod stola. To mi ne želimo vjerovati i pozivamo Vladu da objavi ove dokumente i potakne javnu raspravu o ovom važnom projektu. Na taj način će pokazati da je ova Vlada drugačija u odnosu na one bivše“, kaže Dragan Zelić iz nevladine udruge GONG.

Od koncesija na autoceste na 30 do 50 godina Hrvatska bi godišnje uprihodovala od 65 do 80 milijuna eura. To ne bi bilo dovoljno za otplatu kredita za njihovu izgradnju, dakle dug bi i dalje otplaćivali građani, a kako je praksa da onaj koji daje auto ceste u koncesiju mora platiti razliku ako je prihod koncesionara manji od ugovorenog, građani bi i to morali platiti.

„Naša je procjena i to da autoceste kao upravo ono sredstvo koje bi nam najviše moglo poslužiti za razvoj dajemo nekome drugome. Zbog svih tih razloga mi smo protiv koncesije i tražimo od Vlade da temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama objavi građanima zašto prodaje nešto njihovo. Znači – zašto prodajete našu kuću, a da mi ne znamo pošto je prodajete, zašto po toj cijeni i pod kojim uvjetima?“, kaže predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić.

Damir Jakuš, Mijat Stanić, Teodor Celakoski
Damir Jakuš, Mijat Stanić, Teodor Celakoski
Autocesta od Zagreba do Macelja već je u koncesiji, kao i takozvani „Istarski ipsilon“ Klanfanar – Pazin – Matulji. Sada se u koncesiju nude autoceste od Zagreba do mađarske granice, od Bregane na slovenskoj granici preko Zagreba do Lipovca na granici sa Srbijom i takozvana „Dalmatina“ - od Zagreba preko Splita i uskoro do Dubrovnika.

Radi se o najdragocjenijim komadima hrvatskog „obiteljskog srebra“. Hoće li novac od koncesije ići za otplatu kredita ili u neke druge svrhe, pita se predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakus:

„Hoće li se taj novac potrošiti za vraćanje tih dugova, ili će se potrošiti dijelom za koju artu, a ostatak u interesu sljedećih izbora? To je izuzetno važno pitanje, jer ako to bude tako – a poučeni svim dosadašnjim iskustvima možemo vjerovati da će to biti tako – onda dug ostaje isti ili veči nego što ga imamo sada.“

„Koncesioniranje i privatizacija javne infrastrukture i javnih usluga u Hrvatskoj uzima sve više maha, i planiramo se tome usprotiviti“, najavljuje Teodor Celakoski iz udruge „Pravo na grad“.

"U ovom kao i u drugim slučajevima princip je: javni su rizici, privatne su koristi i profiti. I to je taj model koji nam se nudi. Dolazimo u situaciju da ćemo daljnjih 30 do 50 godina biti taoci jedne krajnje vladine neodgovornosti koja će nas u pokušaju krpanja proračuna zapravo osuditi da budemo taoci dugi niz godina. Mi ćemo se tome suprotstaviti jer idućih 13 hrvatskih Vlada neće moći odlučivati o ovoj stvari, jer je to jednosmjerni proces!“, konstatira Celakoski.

Sa prikupljanjem potpisa za referendum o davanju autocesta u koncesiju kreće se – kažu protivnici – uskoro.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG