Dostupni linkovi

Koncert podrške oboljelom muzičaru


Koncert „Zajedno za život“, Fotografije: Midhat Poturović
Koncert „Zajedno za život“, Fotografije: Midhat Poturović
U subotu 7.veljače, u sarajevskoj dvorani Zetra, pred oko 10.000 posjetitelja, održan je koncert „Zajedno za život“. Riječ je o koncertu podrške Edi Mulahaliloviću, sarajevskom glazbeniku koji se već dvije godine bori sa teškom bolešću.

Projekat „Zajedno za život“ prvi put je na istoj pozornici okupio velike sarajevske pop-rock grupe i glazbenike. Pored Plavog orkestara, benda Lute štuke, Bombaj štampe i Dine Merlina, na koncertu su nastupiti i brojni sarajevski glazbenici mlađe i srednje generacije. Svi oni su pomjerili svoje redovite aktivnosti kako bi dali svoj doprinos za pomoć kolegi.

Dino Šaran, frontmen grupe Letu štuke:

„Ono što je najbitnije sad je da se pomogne čovjeku. Čovjek je bolestan. To je mlad čovjek, naš kolega. Porez će biti plaćen, kompletan iznos ide za njegovo liječenje.“

Edo Mulahalilović, sarajevski kompozitor, tekstopisac i producent, rođen je 23. ožujka 1964. godine. Glazbenu karijeru je započeo uspješno i već kao dječak nagrađivan je na takmičenjima učenika muzičkih škola širom ex-Yu. Osinivač je grupe „Baobab“ i „Hari Mata Hari“. 1991. godine objavljuje svoj kantautorski album pod nazivom "Jedna je pjesma cijeloga života". Od 1996. do 2002. kao kompozitor i producent radi u Finskoj na oko 20 albuma sa raznim skandinavskim izvođačima. Sa bolešću se bori više od dvije godine i trenutačno je na liječenju u inozemstvu. Adi Mulahalilović, Edin brat:


„ Edo se bori za život. To što smo se udružili i napravili ovo za njega, njemu puno znači.“

FOND

Ideja za ovaj koncert potiče od Ismete Dervoz, nekadašnje pjevačice grupe Ambasadori, danas članice redakcije Muzičkog programa Federalne televizije. Prema njenim riječima, koncert je pokazatelj da se udruženim, prijateljskim snagama može učiniti mnogo:

„Udružili smo se da pružimo podršku našem kolegi, prijetelju Edi Mulahaliloviću, koji posljednju godinu dana vodi bitku za život. Udružili smo se da pokažemo snagu bosanskohercegovačke kulture, pop-rock muzike, da pokažemo šta to mogu umjetnici, prijatelji, kolege, uz vašu pomoć, uz pomoć publike koja je došla u Zetru, uz pomoć svih onih koji su se okupili oko ovog projekta.“

Postoji ideja i želja da se projekt pod nazivom „Zajedno za život“ zaštiti i da to bude godišnja manifestacija koja bi, okupljajući glazbenike, mogla uspostaviti fond iz kojeg bi bila donirana sredstva osobama kojima su potrebna, dodaje Dervoz:

„Mi se nadamo i mi to želimo - i očekujemo od novinara da nam i u nekim narednim koracima pruže ruku i pomognu. Ono što bi bila moja najveća želja je da nam se u nekom narednom projektu, koji će se zvati „Zajedno za život“ pridruži i Edo.“

Pored pomenutih imena, na koncertu su nastupiti, Sjeo Sekson, Hari Varešanović, Dražen Žerić, Zlatan Fazlić Fazla, Mladen Vojičić Tifa i mnogi drugi.
XS
SM
MD
LG