Dostupni linkovi

Koncert u Beogradu: Beogradska filharmonija svira disko


Beogradska filharmonija
Beogradska filharmonija
Disko hitovi iz 70-ih u izvođenju simfonijskog orkestra. Umesto u diskoteci plesni ritmovi, u drugačijem aranžmanu, biće izvođeni u koncertnoj dvorani. To je u najkraćem opis koncerta koji će 26. decembra biti održan na beogradskom Kolarcu, u izvođenju Beogradske filharmonije i Kamernog hora iz Novog Sada.

Disko klasici britanske grupe Bee Gees, samo su delić repertoara koji će se naći na novogodišnjem koncertu na kojem će dirigovati Alan Bjelinski, dirigent i svestrani muzičar iz Zagreba.

Jovan Savić, trubač Beogradske filharmonije, s kojim smo razgovarali neposredno nakon što je završena proba simfonijskog orkestra, ocenjuje predstojeći koncert kao rapsodiju zvuka.

„Program je vrlo atraktivan. Sve već atraktivne numere iz 70-ih su potpuno aranžirane za simfonijski orkestar“, kaže Savić.

Na pitanje, da li na repertoaru ima pesmu koju posebno voli da izvodi, naš sagovornik odgovara:

„Izdvojio bih jedan oličan aranžaman. Moj kolega iz sekcije svira ’How deep is your love“ od Bee Gees. To je odličan aranžman za solo trubu i orkestar.“

Ovo nije prvi put da se Beogradska filharmonija, koja uz novosadski Kamerni hor organizuje koncert na Kolarcu, upušta u kombinovanje naizgled nespojivih muzičkih žanrova. Naime, ova kuća kulture je prošle godine prvi put u svoj program uvrstila dela popularne muzike iz 60-ih i 70-ih.

Reakcija publike bila je pozitivna, pa je logično bilo da se na ovogodišnjem repertoaru nađu i disko hitovi, kaže Jelena Milašinović, PR Filharmonije. Uprkos tome što su ljudi navikli na kamernu atmosferu na koncetima klasične muzike, Milašinovićeva dodaje da očekuje rasplesanu i dobro raspoloženu publiku.

“Ne očekujemo da će publika sedeti. Muzičari će sigurno da se pobrinu za to da se u najkraćem mogućem roku publika podigne na noge. Inače je atmosfera na koncertima Beogradske filharmonije malo van uobičajene. Publika, naravno kada je u pitanju klasični program, svojim aplauzima i nekim povicima reaguje kao da je došlo do maltene rock razmene energije. Ali, za ovaj koncert stvarno niko ne treba da se suzdržava. Biće to jedna stvarno lepa fešta”, kaže Milašinovićeva.

Beogradska filharmonija poslednjih nekoliko godina, interesantnim koncertnim repertoarom, i ponekim uspešnim marketinškim trikom, privlači sve više posetilaca.

Podsetimo na reklamu iz 2011, kada je orkestar ove javne ustanove održao mini koncert za prolaznike u jednoj od najelitnijih ulica u Beogradu, gde se skuplja gradski džet-set. Na kraju nastupa muzičari su raširili transparent sa porukom: “Hvala što ne dolazite”, aludirajući na koncerte klasične muzike.

U međuvremenu, nastupi Beogradske filharmonije, koju čini 96 muzičara, uglavnom su rasprodati. Tako su početkom ovog meseca bile prodate sve ulaznice za koncert na kojem su muzičari, umesto na instrumentima, svirali na iskorišćenoj ambalaži.

Jelena Milašinović naglašava da je najbitnije imati kvalitetan sadržaj u svojoj ponudi.

“Dok god je proizvod kvalitetan, način za njegov plasman će se uvek naći. Sve je vrlo detaljno koncipirano i odziv je u tom kontekstu izuzetan. To primećujemo i zbog toga što se, pored standarnih ljubitelja klasične muzike, publika apsolutno povećava.”

Dan nakon Beograda, koncert posvećen klasicima disko muzike biće izveden pred novosadskom publikom u Srpskom narodnom pozorištu.
XS
SM
MD
LG