Dostupni linkovi

Rep muzika nepoželjna u Dagestanu?


Rusija - Vladimir Putin pozira sa reperom Timatijem tokom predsedničke kampanje u martu 2012. godine
Rusija - Vladimir Putin pozira sa reperom Timatijem tokom predsedničke kampanje u martu 2012. godine

Autori: Zulfija Gadžijeva i Pete Baumgartner; Priredila: Gordana Ćosić

Budući da se može smatrati za jedno od najkonzervativnijih ruskih društava, dominantno muslimanska republika Dagestan mogla bi da postane zabranjena zona za repere i druge pop pevače koji se po islamskim merilima smatraju nemoralnim i bezosećajnim.

Muzičari koji se u poslednje vreme pojavljuju u ovim krajevima su reper El-Džej (El-Jay ili Allj) i pop zvezda Egor Krid, koji je otkazao svoj koncert zakazan za 9. septembar u Mahačkali, i to veče uoči koncerta, a sve zbog uvreda i pretnji koje je primio prutem društvenih mreža.

U diskusijama na internetu, većina komentara se odnosila na izgled i životni stil muzičara, a uključivale su i komentare u vezi sa nepredvidivim čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim i svetskim ultimat fajt šampionom rođenom u Dagestanu, Habibom Nurmagomedovim.

Izgleda da je mnoge Dagestance uznemirio El-Džejev jeziv, mrtvački izgled i videi puni oskudno obučenih žena, krvi i seksa.

Iako sasvim drugačiji i mnogo lepši izgled Egora Krida, nalik Džastinu Biberu, takođe je naišao na osudu istog segmenta dagestanskog društva, zbog njegovog obimno tetoviranog tela (konzervativni muslimani ne odobravaju tetovaže) i muzičkih spotova prepunih žena, prizora raskalašnog života i nasilja.

Negodovanja zbog koncerata znatno su se pojačala kada se Nurmagomedov, koji je odrastao u Dagestanu i koji je trenutno najveća zvezda u toj kavkaskoj republici, umešao i pridružio oponentima organizatora koncerata, poručivši da "nije veliki gubitak“ činjenica da su koncerti otkazani.

To je izazvalo pevača, producenta i glumca Timatija, ruskog Kanjea Vesta, da objavi video u kojem kritikuje Nurmagomedova, koji slavi Alaha pre i posle svojih borbi, dok u isto vreme nosi "papaku“, krznenu šubaru od ovčije vune, popularnu na Kavkazu.

"Znam da ne voliš naše pesme, ali moraš da poštuješ mišljenja drugih ljudi... Ne bi trebalo da podržavaš bilo kakve zabrane nametnute nekoj osobi, zato što se tebi ne sviđaju,“ rekao je Timati, koji je inače prijatelj sa Kadirovim.

Nurmagomedov, do sada nepobeđeni svetski ultimat fajt šampion u lakoj kategoriji, sa multimilionskom borbom zakazanom za 6. oktobar u Las Vegasu sa bivšim šampionom Konorom Mekgregorom, ljuto je odgovorio Timatiju na Instagramu.

"Svako od vas pojedinačno će odgovarati za ono što je rekao, ali sada za to nemam vremena. Ja nikog ni na šta ne teram,“ napisao je Nurmagomedov, koristeći u svom postu vulgarni naziv za homoseksualca, i dodao: "Ja imam svoje mišljenje i smešno je što tamo neki glupak kao ti pokušava da mi kaže šta mogu a šta ne mogu da radim.“

Odgovor je zaključio porukom: „Želim da kažem nešto muškarcima Dagestana: ...mi smo odgovorni za budućnost naše republike, a ne tamo neki reperi....“

Habib Nurmagomedov, MMA borac
Habib Nurmagomedov, MMA borac

I drugi ultimat fajt borci sa Kavkaza postavili su videe i komentare na internetu kako bi podržali Nurmagomedova, a jedan je poručio da Timati nikada neće nastupati u Dagestanu.

Pored otkazanih koncerata El-Džeja (poznatog i kao Sayonara Boy) i Krida, takođe je otkazan i koncert repera Emsi Donija (MC Doni), etničkog Uzbekistanca, koji je bio zakazan za 8. septembar u gradu Kaspijsku, na Kaspijskom moru.

"Imajući u vidu turbulentnu situaciju na terenu, ne želimo da ruzikujemo sigurnost ljudi koji žele da dođu na koncert,“ napisao je Krid na Instagramu.

Dagestansko ministarstvo unutrašnjih poslova istaklo je da su komentari protiv koncerta bili "ekstremistički“ i objavilo da je jedan Dagestanac priveden i prebačen u Mahačkalu, zbog pretnji smrću upućenih Kridu, ukoliko dođe u Dagestan da nastupi, preneo je RIA Derbent.

Celu ovu zbrku nije mogao da ignoriše ni čečenski lider Kadirov. Obraćajući se Timatiju i Nurmagomedovu, pozvao je ovu dvojicu da mirno reše situaciju.

On je ohrabrio svoju "dagestansku braću“ "da ne vređaju jedni druge“ i ukazao na to da Nurmagomedov trenutno pokušava da skine kilažu za svoj meč sa Mekgregorom, te "da je zato nervozan, stoga imajmo razumevanja za njegove komentare. Hajde da živimo u prijateljstvu, moji dragi Dagestanci".

Međutim, njegov apel nije uspeo da zaustavi kritike i vređanja na internetu, posebno od strane fanova muzičara koji su ljuti zbog otkazanih koncerata.

Strasti su se uzburkale i pre par godina kada se u Mahačkali prikazivao film "Pedeset nijansi sive“ (50 Shades Of Grey) obojen erotikom, a takođe i kada je održavan Festival boja (poznat i kao Holi ili Prolećni festival), jer su neki ljutiti građani protestovali misleći da se radi o događaju LGBT populacije.

Međutim, nije ovo jedino mesto u Rusiji gde su zabavljači imali problema zbog svojih životnih stilova, koji su smatrani "kontroverznim“. Pre nekoliko godina protesti su izbili i u Kazanju u Tatarstanu, kada je rok legenda Elton Džon trebalo da održi koncert, piše Radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG