Dostupni linkovi

Konačno poznata imena ministara


Jedna od sala u zgradi institucija BiH
Jedna od sala u zgradi institucija BiH

Koalicioni partneri u Federaciji BiH – Hrvatska demokratska zajednica, Stranka demokratske akcije i Demokratski front konačno su saopštili imena kadidata za ministre u Vladi Federacije. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara najavio je da će ovaj entitet dobiti Vladu u četvrtak.

U Vladi Federacije, pored premijera Fadila Novalića sjedit će šest ministara iz SDA. Ta stranka kandidirala je Šemsudina Dedića za ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Aljošu Čamparu za ministra unutrašnjih poslova, Edina Ramića za ministra za izbjegle i raseljene osobe, Amira Zukića za ministra razvoja, poduzetništva i obrta, te Elviru Čemalović-Dilberović za ministricu obrazovanja i nauke. Salko Bukvarevića, kadidat SDA-a, predložen je za za federalnog ministra boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. S izborom Bukvarevića za ministra za boračka pitanja saglasna je Demokratska fronta, koja će imenovati četiri ministra u Vladi Federacije BiH, a to su: Reuf Bajrović će voditi Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Aleksandar Remetić će biti ministar trgovine, Milan Mandilović je predložen za budućeg ministra rada i socijalne politike, a Ministarstvo okoliša i turizma u naredne četiri godine će voditi Snježana Soldat.

HDZ je kandidirala Jelku Miličević za minisitricu finansija, Vjekoslava Mandića za ministra zdravstva, Denisa Lasića za ministra saobraćaja i komunikacija, Zoru Dujmović za ministricu kulture i sporte, Jožu Martića za ministra prostornog uređenja, te Matu Jozića za ministra pravde.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara najavio je da će Federacija za dva dana dobiti novu Vladu. Čavara će u utorak održati konsultativni sastanak s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edinom Mušićem, kako bi se dogovorio terminza održavanja parlamentarne sjednice,na kojoj će biti potvrđena nova entitetska vlada.

Istovremeno, objavljena su imena za Vijeće ministara BiH, no predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić izjavio je novinskoj agenciji Fena da CIK nije dobio kandidatsku listu za novi sastav Vijeća ministara BiH.

Istaknuo je da će provjeru kandidata za buduće državne ministare CIK vrlo brzo završiti, u zavisnosti od toga kada će listu ministara dobiti.

"Zakonski rok za provjeru za kandidate je 15 dana s tim da CIK u najkraćem mogućem roku uradi provjeru, odnosno u roku od dva ili tri dana", kazao je Feni Mikić, dodajući da će CIK izvšiti provjeru kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministre u Vijeću ministara BiH i njihove zamjenike.

CIK nije dužan vršiti provjeru kandidata za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

U novi saziv Vijeća ministra, uz mandatara Denisa Zvizdića, SDA je kandidirala Adila Osmanovića za ministra civilnih poslova, a Semihu Borovac za ministricu ljudskih prava i izbjeglica BiH.

Kandidati Saveza za promjene su Igor Crnadak iz PDP-a za ministra vanjskih poslova BiH, Mirko Šarović iz SDS-a za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Dragan Mektić, također iz SDS-a, za ministra sigurnosti BiH.

Kako je ranije potvrđeno, Demokratska fronta će za ministara komunikacija i prometa BiH kandidovati Slavka Matanovića.

Iz Hrvatske demokratske zajednice BiH kandidati za ministre u Vijeću ministara BiH su Vjekoslav Bevanda, koji bi se naredne četiri godine trebao naći na čelu Ministarstva finansija i trezora, Marina Pendeš, kandidatkinja za ministricu odbrane i Josip Gubeš, kandidat za ministra pravde.

Nakon ove faze slijedi popunjavanje obrazaca, provjera kandidata od Centralne izborne komsije (CIK) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te dostavljanje imena kandidata Parlamentarnoj skupštini BiH.

XS
SM
MD
LG