Dostupni linkovi

Konačna presuda generalu Đorđeviću iduće godine


Vlastimir Đorđević u sudnici
Vlastimir Đorđević u sudnici
Haški sud je objavio kako će drugostupanjska presuda u žalbenom postupku protiv Vlastimira Đorđevića, policijskog generala Srbije, biti izrečena 27.siječnja 2014. godine.

On je u prvom stupnju osuđen na 27 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu ubojstva i protjerivanja albanskih civila s Kosova 1999. godine.

Đorđević je tijekom žalbenog postupka priznao da je sudjelovao u prikrivanju tijela ubijenih civila, a obrana je, tražeći smanjenje prvostupanjske kazne, pokušala prikazati – kako je njegova uloga u tome bila minorna.

S druge strane, tužiteljstvo ga je žalbenim sucima okarakteriziralo kao ključnu osobu u organiziranom zločinu – tražeći pri tom povećanje kazne – na doživotan zatvor.

Đorđevićeva obrana je žalbene suce podsjetila da je osuđeni u prvom stupnju priznao umiješanost u skrivanje 744 tijela žrtava u Batajnici kraj Beograda, kao i da je znao za bacanje leševa u jezero Perućac, kojih je do sada otkriveno 84.

Pri tom je branitelj Veljko Đurđić napomenuo kako je prvostupanjsko vijeće izreklo prestrogu kaznu jer u svemu tome Đorđević nije imao veliku ulogu.

Haško tužiteljstvo se nije složilo s takvim pogledom na zločin podsjećajući žalbene suce na ulogu Đorđevića u operaciji prikrivanja leševa. Prema optužbi ona je bila ključna kako bi se udruženi zločinački poduhvat na Kosovu i nastavio.

(VIDEO: Dio izricanja prvostupanjske presude)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG